IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в София е най-интензивно в квартал "Витоша"

Най-силен ръст на строителството в бъдеще се очаква в Манастирски ливади-Изток, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton

14:33 | 02.04.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Квартал „Витоша“ е зоната с най-интензивно жилищно строителство в София, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Докладът обхваща над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение с обща разгъната застроена площ от над 2,5 млн. кв. м. Само площите в строеж са над 1 млн. кв. м. Разглеждани са сгради от над 3000 кв. м.

Според проучването към края на 2017 г. в строеж в квартал „Витоша“ са били жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от близо 137 хил. кв. м. На второ място по този показател е „Малинова долина“ със 112 хил. кв. м обща площ на започнатото жилищно строителство. В челната петица влизат още Манастирски ливади-Изток, жк „Младост 4“ и Студентски град.

В ценови план посочените райони попадат в средния сегмент на пазара с офертни нива за ново строителство от 1020 евро/кв. м в Студентски град до 1160 евро/кв. м в Малинова долина, показва проучването.

Всички райони се намират в южната и югоизточната част на София, където жилищният пазар е най-активен и има засилен интерес към ново строителство. В същото време наличието на големи свободни площи в част от тях позволиха започването на по-мащабни проекти. В обхвата на проучването влизат също квартали като Овча купел и Кръстова вада, където метрото напредва или вече е факт и интересът за ново строителство е висок.

“Като цяло строителството на жилищни сгради остава концентрирано в южните и югоизточните райони на София, където през последните години бяха сключени и по-значими сделки за придобиване на парцели. Интересът е основно към по-големи незастроени райони и стари промишлени зони в тази част на града, които с развитието на метрото и инфраструктурата са напът коренно да променят облика си“, коментира Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ в Cushman & Wakefield Forton.

В перспектива най-силен ръст на строителната активност се очаква в Манастирски ливади-Изток, където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над жилищни площи от 220 хил. кв. м. Районът все още страда от липсата на канализация и инфраструктура, но с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към него е висок. 

Сред кварталите с висок дял на площите в проект или инвестиционно намерение са също жк „Овча купел“ 1, жк „Младост“ 1 и 3, Кръстова вада и бившата индустриална зона Хладилника, както и жк „Дружба“ 2.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 2
kalendar
преди 6 години
а бе, чичко...кое е по-страшно: икономическата или политическата цензура? После ще те чакам да си извадиш кафявата глава от ***:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Едно време разрешителни за подобни инвестиции ги даваха много трудно --------едно време през хан крумово ли ? :):):) щото през комунизма ич не ги даваха :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 6 години
нали ...и режим на ток, и опашки за наливно олио че да научаваш светновинте новини от там и не на последно място да ти става като едно време както беше през олимпиадата в Москва, .... ей ,мокри пенсионерски сънища :):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Едно време разрешителни за подобни инвестиции ги даваха много трудно и при условие инвеститора да изгради цялата инфраструктура и т.н., ...но днес обществото ни е богааато и тази инфраструктура ще им се построи с парите на обществото. Бас че и метрото ще го разширят натам, и лифтове ще им пуснат предполагам след време (въпреки еколозите), като позастроят още по-нагоре накъм планината. Предполагам и кметът и главният архитект да са стояли мирно когато са ги информирали какво да направят с позвъняване отгоре всевише. Дори няма да се изненадам подобни инвестиции да са не само на местни патриции, но с основно "участие" на по-интернационални патриции. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Хааахаха... Това да не ти е при комунистите... :lol: Още малко и ше се размечтаеш за читалища, младежди домове и безплатни спортни съоръжения за децата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Добре ли платиха на медията за рекламата?! ... При намаляващо население, строителството на нови жилища има същият ефект като печатането на пари без покритие и без нарастващо национално богатство. С борда им забраниха да печатат пари, но им оставиха вратички като тази да строят и продават жилища (стимул към наште патриции и за вас ще има докато работите за нас, западен ЕС и щатско НАТО).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Евалата. Само кажете какво правим с улици (нормални, с тротоари и осветление), паркоместа, детски градини, училища, зелени площи... Или те остават "в перспектива". Щото май тия неща ги няма, даже и по план. Или те не са важни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 6 години
че то остана ли място в тоя квартал ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 6 години
Балона при цените на жилищата е най интензивен в гр.София !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още