IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: От търговската битка между САЩ и Китай може да спечели ЕС

Според икономиста е малко вероятно да се стигне до реална търговска война

13:15 | 04.04.18 г. 1
Красен Станчев: От търговската битка между САЩ и Китай може да спечели ЕС

Не вярвам да се стигне до т.нар. търговска война между Китай и САЩ по много причини, а и в световната търговия много бързо се намират заместители. Така коментира принципите на търговия и отношенията между двете държави икономистът Красен Станчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Една от тези причини са процедурите в САЩ за приемане на подобни мерки, които биха довели до такава търговска война", обясни Станчев. За приематнето на подобни мерски е нужно обсъждане, което трае минимум два месеца. През това време редица групи индустрии, и то никак малко, губят, защото ответните мерки на Китай за мита между 15% и 25%. засягат 128 групи стоки.

"Това е предупреждение, че ответните мерки на Китай, макар и глобално да не са много важни, са много важни за САЩ. Би трябвало процедурата в САЩ или да омекоти, или изобщо да спре инициативата на президента Тръмп", коментира Станчев.

Той допълни, че трябва да се знае какво е положението на Китай в световната търговия и какви са последните известни резултати.

“За 2016 г. знаем, че Китай е вторият [по големина] вносител в света и онова, което се изнася за Китай от САЩ, е сравнително малко в сравнение с онова, което Китай внася. Китай не може да бъде засегнат от всичко това. Що се отнася до износа, то Китай е достатъчно конкурентен, за да си намери нови пазари”, убеден е председателят на съвета на Института за пазарна икономика.

Красен Станчев е на мнение, че резервираното отношение на ЕС, както и търговските партньори на САЩ – Мексико и Канада, са в процедура на изчакване - „чакай да видим какво ще стане“. 

Според него ситуацията ще се повлияе от загубата на работни места с намаляването на износа на САЩ, както и от  поскъпването на крайното потребление при евентуално намаление на вноса на 128-те групи стоки, които трябва да бъдат обложени с мита.

Какви са нивата на вноса и износа на стоки от и за Китай? Кой ще бъде губещия и кой печелившия при търговска война между САЩ и Китай? Кои са принципите на Световната търговска организация, които САЩ нарушава? Как ще се отрази това на ЕС?

Вижте целия коментар във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Никой няма да спечели Всички ще загубят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още