IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Увеличението на пенсионните вноски трябва да продължи

Държавата не предлага механизми за промяна във финансирането на пенсионната система, което означава ниски пенсии и през следващите години, каза експертът

11:58 | 10.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Осигурителните вноски за пенсия трябва да бъдат увеличени, за да се гарантира стабилност на системата и добри пенсии. Това каза Иван Нейков, директор на Балкански институт по труда и социалната политика, по БНР. Същото важи и за пенсионната възраст, заяви той.

По думите на експерта в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите не се търсят механизми за промяна на начина на финансиране на пенсионната система, което означава, че и през следващите години пенсиите ще останат ниски.

"Пенсионният модел ще издържи. Няма рискове за изплащането на пенсиите. Но тази стабилност има цена – ниските пенсии”, посочи той. 

Нейков поясни, че ако искаме да има осезаемо увеличаване на пенсиите, трябва да продължим онези неща, които никой политик не иска да изговаря – увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на тежестта на осигурителните вноски.

Бившият социален министър сподели, че е привърженик на идеята за по-добро качество на живот чрез по-дълъг трудов път и "реалистични осигуровки". Намаляването на осигуровките през годините, съчетано с високата безработица, е довело до дефицита в бюджета на НОИ, заради който се налага и помощ от държавния бюджет, обясни той.

Според него в следващите поне 10-15 години трябва да бъде създаден механизъм за поетапно нарастване на размера на осигуровката за пенсия.

“Това може да бъде спестено само ако имаме нова политика по доходите. Тогава, дори и да запазим днешния размер на осигуровките, когато доходите на хората са по-високи, и приходите в НОИ ще се увеличават", посочи експертът.

"Сребърният фонд има много специална роля – когато стане много тежко на бюджета на НОИ, той да подкрепя този бюджет с допълване на финансовите ресурси. В него има между 2 и 3 милиарда лева, които доникъде не стигат", каза експретът в отговор на въпрос трябва ли да се отвори фондът сега.

Иван Нейков допълни, че намеренията, които са имали обществото и управляващите при създаването на Фонда, всъщност не са се реализирали, защото в продължение на много години е спрял притокът на средства в Сребърния фонд поради липсата на приватизация на практика. От друга страна, вече много години тези средства не се управляват. Те стоят в БНБ под лозунга "трябва да има минимален риск", но това означава и минимални приходи, каза той.

Няколко години с по-висока инфлация, което не е невъзможно при икономически ръст, биха довели дори до намаляване на парите в Сребърния фонд, коментира Нейков. Според него дискусията как да се управляват средствата там предстои.

Той посочи, че здравните вноски също трябва да бъдат увеличени, за да функционира добре системата. В момента тя може да бъде подложена на тежък удар само от една по-критична ситуация, смята Нейков. Здравното и пенсионното осигуряване са много различни механизми като начин на изразходване на средствата, обясни той. Парите за здраве се управляват много по-динамично.

"Здравеопазването има своята стойност. Сега тя е разделена между Здравната каса и джоба на болния – хората доплащат за здравето си. Ако този модел не ни харесва, трябва да търсим решение именно през увеличаване на размера на осигуровките, при положение че няма промяна в политиката по доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Дайте да дадете! Колкото повече дадете, толкова повече ще ви вземем! Не на мене тия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
справедлив1
преди 5 години
до Ив Нейков пенсионер които през 1988г се е пенсионирал с 130 лв пенсия е можел с тези пари да купи 300л бензин или 600хляба сега същия пенсионер взема пенсия 200 лв или 100л бензин или 200хляба разликата в парите които сега трябва да получи е 400лв ако това не е кражбата на века здраве му кажи това го направиха Нейков и Костов да ви е честито пенсионери и ако искате вярвайте на този псевдо капацитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още