IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Егоизмът на Балканите ще засегне всички ни

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще иска намеса на международната общност за запазване на мира в региона

14:35 | 10.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Българският премиер Бойко Борисов призова всички лидери на Балканите да проявят разум и да устоят на провокациите, които зачестяват напоследък. Това стана ясно след срещата на Бойко Борисов с президента на Сърбия Александър Вучич в босненският град Мостар.

На нея бяха обсъдени ситуацията в региона и развитието на инфраструктурните проекти, които осигуряват свързаност между страните тук и останалата част от Европа, информират от пресслужбата на кабинета.

“През последните няколко години всички с радост наблюдаваме как икономиката и инвестициите вървят нагоре. В едно нещо съм абсолютно убеден - ЕС иска мир и просперитет на Балканите. За другите големи играчи на международната сцена - надявам се да е така”, каза Борисов на съвместната си пресконференция с Вучич.

Българският министър-председател обаче посочи, че провокациите и конфликтите в региона напоследък тревожат всички.

"Настроението не е оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои нещо лошо, а преди няколко месеца не беше така", коментира Борисов, визирайки инцидентите и словесните престрелки между Сърбия и Косово, липсата на съгласие по промените в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението около Кипър и Гърция, войната в Сирия.

Борисов приветства усилията на сръбския президент Вучич за запазване на спокойствието в преговорния процес с Прищина и на мира. "Искрено се надявам, че и колегите в Косово ще продължат в същия дух", каза премиерът Бойко Борисови посочи, че ще потърси разговори по темата с президента на страната Хашим Тачи.

Президентът Вучич беше категоричен, че страната му е за мир и стабилност в региона и че Сърбия ще продължи да търси начин за намиране на компромис в решаването на проблемите между Белград и Прищина. Той подчерта, че на Балканите не са необходими сблъсъци. "Ще се боря за стабилност, няма да спя", каза Вучич и допълни, че ще иска намеса на международната общност за запазване на мира в региона.

Борисов изрази оптимизъм за провеждането на Срещата на върха в София за Западните Балкани, въпреки че някои държави не са признали Косово.

"Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, защото на 17 май трябва да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми. Ние, политическият елит, сме отговорни за това. Всичко друго е егоистично, всичко друго няма значение. Който го допусне, той ще завлече всички", подчерта Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 6 години
НОРМАЛНО ПОВЕДЕНИЕ ПРИСЪЩО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ КОИТО ВМЕСТО ДА ОПРАВЯТ СОБСТВЕНАТА СИ *** ЗАПОЧВАТ ДА ОПРАВЯТ СВЕТА. ИСТОРИЯТА Е ДОКАЗВА, ЧЕ ПОЛИТИКАНСТВАНЕТО НИ И ВЛИЗАНЕТО НИ В КАРАБАТАКА НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ РАЗПРИ ВИНАГИ Е ЗАВЪРШВАЛ ТРАГИЧНО ЗА ДЪРЖАВАТА НИ. КОЙ ДА ГО КАЖЕ НА ОХРАНИТЕЛЯ НА ЦАРЯ ?КОЙ ? Сакскобургготски ли , или пък "опозиционерката" Корнелия. Жалка и нещастна ШУТОВСКА ДЪРЖАВА, топяща се като сняг на августовско слънце. Карайте я така и ще видите колско ще останат да живеят в *** в който превърнахте държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
evtimvz
преди 6 години
Така е, г-н Министър Председател. Нищо няма да се постигне, защото те са егоисти и не разбират Вашите идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Ще му повярвам когато арестува делян, доган и цацаров.Дотогава приказките за егоизъм за изпразнени от смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още