IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е на 19-о място в света по ръст на цените на жилищата през 2017 г.

Будапеща е единственият град от Централна и Източна Европа, в който цените на жилищата растат по-бързо, отколкото в българската столица

10:46 | 12.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

София е на 19-о място сред 150 града в света по ръст на цените на жилищата на годишна основа през 2017 г. с увеличение от 11,3%, показва индексът на консултантската компания Knigt Frank. Столицата попада за първи път в индекса на консултантската компания*.

Цените на жилищата в българската столица растат по-бързо, отколкото в Букурещ, който заема 36-о място с ръст от 8%, Истанбул (42-о място и ръст от 7%), Загреб (76-о място и ръст от 4,4%) и Любляна (77-о място и ръст от 4,4%). Единственият град в Централна и Източна Европа с по-голямо увеличение на цените на жилищата от София е Будапеща, която заема 6-о място с ръст от 15,5%.

Припомняме, че България зае девето място от 59 жилищни пазара в света по ръст на цените на жилищата през последните три месеца на 2017 г. в индекса на Knight Frank, публикуван в началото на март.

Средното увеличение на цените на имотите в градовете, включени в последния индекс, е стигнало 4,5% през 2017 г., което представлява спад спрямо ръста от 7% година по-рано. Берлин е градът с най-бърз растеж на цените на жилищата в света - 20,5%, следван от Измир с 18,5% и Рейкявик с 16,6%. В топ десет попадат още Ванкувър, Хонконг, Будапеща, Хамбург, Мюнхен, Ротердам и Франкфурт.

Преди София са още Хоубарт, Сиатъл, Амстердам, Дъблин, Сурат, Утрехт, Хамилтън и Ахмедабад.

Севиля и Хонконг са градските пазари с най-голямо подобрение в индекса с годишен растеж от съответно 7,4% и 14,8% спрямо -9,9% и 4,3% предходната година. Китайските градове регистрират отчетливо забавяне през 2017 г. със среден ръст от 1,6%, сочи индексът на Knight Frank.

В края на 2016 г. 12 града, повечето от които китайски, регистрираха ръст на цените с над 20%, докато миналата година подобен растеж е отчетен само в Берлин. Силното увеличаване на населението, стабилната икономика, рекордно ниската безработица и силният интерес от страна на чуждестранните инвеститори стимулират растежа на цените в германската столица, отбелязва Кейт Евърет-Алън, ръководител на международните изследвания в Knight Frank.

В същото време заради прекратяването на фискалните стимули, въвеждането на контрол върху капитала и началото на промяна към нормализация на валутната политика годишният ръст на цените в китайските градове сега е ограничен само до няколко провинциални града в страната.

Чунцин е най-горещият имотен пазар в континенталната част на Китай, а Шънджън и Пекин се свличат в класацията. В китайската столица цените на имотите дори бележат спад от 0,2%.

Американските градове отбелязват среден ръст на цените на жилищата от 6,3% през 2017 г. въпреки четирите повишения на лихвените проценти от декември 2016 г. Сиатъл и Сан Франциско са постигнали най-голямо повишение на цените от съответно 12,7% и 9,3%.

Ванкувър се изкачва от 21-о на 4-о място, тъй като недостатъчното предлагане стимулира растежа на цените.

Десетте града в дъното на индекса са Абу Даби, където цените са намалели с 9,1%, Лима (-8,4%), Торино (-8,3%), Делхи (-7,2%), Дарвин (-6,3%), Геноа (-6,2%), Киев (-5,1%), Палермо (-4,6%), Рио де Жанейро (-4,4%) и Дубай (-3,8%).

Анализът по страни показва, че Исландия е била страната с най-силен растеж на цените на жилищата в градовете през 2017 г., а най-слаб растеж е регистриран в Перу.

* Данните за българската столица се отнасят за процентното изменение на годишна основа към третото тримесечие на 2017 г., докато за повечето други градове са към четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 54 rate down comment 1
Alx
преди 6 години
Това което сега е реалност във Видин, Силистра, Сливен и тн... (къщи близо до центъра за по 50 000лв), апартаменти за по 20-30 000лв в по крайни квартали, или вилички по 15 000лв в занемарено състояние ми изглежда дългосрочна преспектива за цялата държава. (дано греша)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 64 rate down comment 9
Sandy
преди 6 години
Още в края на тази година много хора както през 2007 - 2008, пак ще лежат по очи и ще реват като магарета, помнете ми думата. Ще има и такива, които заради тоталният спад в цените на имотите след гръмването на балоните и реализирането на големи загуби, ще се поболеят, други ще се поминат от инсулт и инфаркт, трети ще се обесят. За тези, които не им се вярва това, нека копират поста ми, да го запазят и да ми го припомнят, ако не позная.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 72 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 6 години
Лихвените политики на Централните Банки в цял свят надуха новия колосален имотен балон ! Печатането на пари,уж евтини кредити с цел съживяването на икономическия растеж удариха цените на жилищата и те станаха нереално,спекулативно завишени отново !В България и най вече в София имотни агенции,банкерското лоби и строителните фирми формираха цени на жилищата ,които са завишени с над 30% ,абсолютно спекулативно и неотговарящи нито на ръста на заплатите ,нито на икономическия ръст,а за качеството на строителството и инфраструктурата всеки сам може да се убеди за какво става въпрос !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още