IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата с природните бедствия може да увеличи цената на Автокаско

Според застрахователите концепцията в новия Закон за превенция от бедствия в земеделието е обществено несправедлива

12:27 | 12.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Основната несправедливост в новия Закон за превенция от бедствия в земеделието е начинът на финансиране и разпределението след това на средствата за обезщетяване на вреди, които биха настъпили вследствие на някои от събитията. Това коментира Станислав Иванов от Асоциацията на българските застрахователи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че финансирането се предвижда да бъде от три страни – едната са застрахователите и в частност приходите по основни видове застраховки.

„Една от тях е Автокаско, която е може би най-масовата застраховка у нас. Другият клас застраховки са имуществените. Трябва да се знае, че тези два класа застраховки включват в себе си застраховките домашно имущество, които се сключват както от хората, които имат някакъв вид ипотечен кредит и жилищата им служат за обезпечение на кредити, така и от големите индустриални обекти, включително държавните предприятия“, каза застрахователят.

Иванов обясни, че същевременно концепцията на този етап предвижда обезщетяване на земеделски производители при рисковете, посочени в нея.

„В крайна сметка една част от доброволно застраховалите се потребители на застрахователни услуги, които така или иначе не са особено много - постоянно се говори за слабото проникване, неразвитата застрахователна култура и обичайното поведение и намерение на хората да чакат, след като се случи бедствието някой да им компенсира – обикновено това се очаква от държавата или общината - няма да получат нищо. Обезщетения ще получат само зeмeделски производители и то тези, които са пострадали”, уточни той.

Според него подобна мярка би увеличила цените на "Автокаско" и някои от имуществените застраховки.

„Пазарът на застрахователни продукти в България е доста труден, тъй като конкуренцията е голяма, а цените са доста изтънени. Всяко едно натоварване на разходите на застрахователите ще доведе или до влошаване на резултатите (възможни са загуби), или увеличаване на премиите, за да могат да не се нарушат балансите, платежоспособността на застрахователите“, твърди той.

Като друг проблем на новия закон Иванов посочи, че независимо дали земеделският производител е сключил застраховка или не, той ще получи обезщетение.

„Концепцията има за цел, освен всичко друго, да стимулира застрахователната култура и включването на застраховането в земеделието. Това според мен ще даде точно обратния ефект. Ако някой ми подарява обезщетение, защо да плащам застраховка?“, коментира още той.

„Подкрепяме всяка една инициатива, която води до превенция, до разширяване на защитните, сигнализационните механизми, тъй като независимо от всичко природата е по-силна от нас. Но тази инициатива трябва да е разумно облечена и в икономическа обосновка, тъй като частните дружества би следвало да имат полза, т.е инвестицията да има ефект. Иначе със сигурност публично-частното партньорство ще доведе до комбиниране на капацитетите на застрахователите, възможностите и опита за управление на риска“, убеден е застрахователят.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Нерде земеделски производители - нерде каско!? Това си е жива експроприация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още