IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София: Ударът срещу Сирия трябва да остане еднократна военна акция

Употребата на химически оръжия е военно престъпление, заяви външният министър Екатерина Захариева. България призовава за деескалация на напрежението в региона

13:00 | 14.04.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Екатерина Захариева. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Екатерина Захариева. Снимка: Министерски съвет

Ударът срещу Сирия беше еднократна военна акция и трябва да остане такава, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на брифинг в Министерския съвет. Преди това тя участва в заседание заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, премиера Бойко Борисов и ръководителите на службите за сигурност.

Тя посочи, че властите са имали информация от Министерството на отбраната, че тази нощ ще има удар над Сирия.

Захариева подчерта непримиримата позиция на България срещу използването на химически оръжия. "Употребата на химически оръжия е военно престъпление", категорична беше тя. Според нея ударите на коалицията са били насочени срещу обекти в Сирия, свързани с производството на химическо оръжие. Те са били прецизно подбрани и ограничени, за да няма жертви.

Операцията е предупреждение срещу режима в Сирия, отбеляза още външният министър. Тя посочи, че българската позиция е, че всички страни в конфликта трябва да преустановят действията, които нарушават международното хуманитарно право.

София призовава още за деескалация на напрежението, но виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат установени и да понесат отговорността си за това.

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност, заяви от своя страна военният министър Красимир Каракачанов. Целта на ударите на коалиционните сили на САЩ, Великобритания и Франция е предупреждение и не се очаква ответен отговор от страна на Русия.

Няма наненесени щети по българското посолство в Дамаск, е съобщил българският посланик, допълни още Захариева. Няма данни и за пострадали български граждани при ударите срещу Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Как "умните и красивите" американски ракети почти поголовно бяха свалени от сирийско, но СЪВЕТСКО ПВО:https://russian.rt.com/world/article/503506-siriya-udar-sovetskie-pvo(Вопрос подготовки: почему большинство умных ракет США не достигло целей в Сирии)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Ай да не са 21%.Ся дядя Вова мое да се отметне от обещанието си към запада на не продава по-съвършеното ПВО С-300 на Сирия.И за краварите теритoрията става: area access denied !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Гол'ем удар г'оляму н'ящу ве!103 ракети (умни и красиви), то тях свалени от сирийското ПВО - 71 !!!21% успеваемост срещу отдавна спрян завод!За сведение на дееееебилите, 1 варел хлор може да си произведе всеки, който чува и с едното си уше химията - и то в мазето си! Това е технология за брадати амуджи главорези............! Капиш деееебелизирана джурналистическа гилдио!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
dani de vito
преди 6 години
Абе Г-жа Захариева ,абе никъде няма доказателства че правителството на Сирия е отровило невинни хора. Влазоха експерти ,журналисти в Дума и никъде следа от отрова.Да не се окаже ,че отровата е диоксит и са убити преди дни от фалшивите бели каски ,има да береш срам пред народ и дипломати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 3
comet
преди 6 години
За да правим като швейцарците, трябва да не сме в НАТО и ЕС, желателно е също да не сме били поробвани и освобождавани от други преди това. Днес държавата ни е пълна с: еничари; преклониглавица; тарикати; а останалите почтенни но крайноизтощени хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Трябва да чакаме първо Швейцария да излезе с мнение по темата и след това ние само да го преразкажем, явно на тях им се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Конфликт на интереси е да заемаш политически пост, а децата ти да живеят в чужбина. (Престъпление е когато го приемеш да те назначат "отгоре" за такъв. Случаят Тиквонций, например, от такъв човек друго в критичен момент освен интереса/живота на децата му не може да се очаква. Такъв човек ще слуша, назначава и изпълнява без морални проблеми, още повече ако е бивш пожарникар-мутра-бодигард.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Според мен това човек без никакъв опит в дипломацията като Захариева да стане външен министър на България е икономическо престъпление и престъпление срещу държавността у нас, далеч по-лошо от употребата на химическо оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Ей я и тая коко шка (говорителка незнам си кое ниво) бърза да оправдае ударите (срещу Ирак, Либия, днес Сирия), т.е. да подкрепи САЩ.Добре е че го има интернета (все още нецензуриран) та да ни успокоява/информира, че болшинството обикновенни хора от цивилизован ЕС не сме все още изпе ркали (да вярваме на политиците си). Разгледайте коментарите под статията в този британски вестник:https://***.independent.co.uk/news/world/middle-east/russia-us-tensions-live-updates-syria-trump-theresa-may-assad-action-chemical-latest-a8302341.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още