IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският Twitter премахва хомосексуалните послания

Weibo ще следи отблизо комиксите, игрите, текстовете и видеоклиповете за порнография, „кърваво насилие" и хомосексуални текстове

08:46 | 16.04.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Едно „светло и хармонизирано пространство“ - това иска да създаде китайската услуга за кратки съобщения Weibo, често наричана „китайския Twitter“ за своето общество. По тази причина компанията предприема една спорна стъпка. 

През уикенда китайската компания издаде нови насоки за ползване, с които иска да премахне хомосексуалното съдържание. Политиката гласи, че платформата ще следи в продължение на три месеца отблизо комиксите, игрите, текстовете и видеоклиповете за порнография, „кърваво насилие" и хомосексуални послания.

Анонсът предизвика 24 000 коментара и беше споделен над 110 000 пъти само за няколко часа, предава Ройтерс.

Интернет потребителите реагираха ужасено и създадоха хаштага #Азсъмгей. Подобни публикации достигнаха 130 милиона кликвания и 135 000 коментара за няколко часа. „Като член на тази група аз съм гей, аз съм горд... отказвам да бъда дискриминиран или неразбран", пише потребител. „Дори да ме свалите, има десетки милиони като мен“, пише друг. 

Някои от публикациите са били бързо свалени от услугата, като вместо тях се появява надпис „нелегално съдържание“. Досега Weibo е премахнала 56 243 публикации, закрила е 108 потребителски акаунта и е зитрила 62 теми, свързани с новите правила. 

През лятото китайският онлайн регулатор започна разследване във връзка със сигналите за редица нарушения на информационни услуги, управлявани от Tencent Holdings, Baidu и Weibo. Администрацията на киберпространството на Китай обяви тогава, че е инструктирала своите клонове в Пекин и Гуандун да разгледат сигналите, че част от най-големите онлайн услуги в страната включват генерирано от потребителите съдържание, наситено с „насилие, порнография и слухове“, които пречат на социалния ред.

В Китай хомосексуалността не се наказва от 1997 г. насам. Въпреки това говоренето за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (LGBT) все още се счита за табу. Активисти твърдят, че консервативните нагласи на някои части на обществото подтикват властите към ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Еми браво на китайците. От ЕС повече да не се чудят или сърдят защо ще продължат да бъдат предпочитани и по-добре приемани в Източна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 5 години
Голям праз, и тука цензурирате. Китайците да не са по-назад от нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Да е независима държава има 7 условия:1. Химн и герб........7. Културна независи....ммост. България изпълнява само 1-вото условие. Султана каза, че нашите граници са част от неговите душевни такива. За другите критерии не ми се и споменава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още