IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските депутати все още могат да върнат Мей и ЕС към преговорите

Според неправителствената организация Institute for Government това е само един от вариантите, с който парламентът може да спъне осъществяването на Brexit

12:29 | 16.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските депутати могат да върнат премиера Тереза Мей отново към преговорите с Европейския съюз (ЕС), да предизвикат втори референдум или да инициират нови общи избори, когато споразумението за Brexit влезе за одобрение в парламента. Това посочва влиятелният аналитичен център Institute for Government, цитиран от Bloomberg.

Правителството заяви, че законодателите ще гласуват приемането на сделката, която трябва да бъде договорена с Брюксел до октомври – пет месеца преди официалното излизане на Великобритания от ЕС. По думите на официалния британски представител в преговорите Дейвид Дейвис депутатите може или да подкрепят споразумението, или да го отхвърлят, избирайки хаоса.

Според организацията обаче парламентът почти със сигурност ще успее да измени договора, който Мей ще представи пред Камарата на общините за одобрение. Това ще бъде и най-добрата възможност за законодателите да променят хода на Brexit. 

„Този процес на одобрение може да създаде някои от най-пиковите моменти на политическия театър“, посочват от организацията.

Тереза Мей няма мнозинство в парламента, като самата управляваща Консервативна партия е дълбоко разединена по въпроса за Brexit. Премиерът веднъж вече е била побеждавана по темата в парламента, когато някои тори гласуваха заедно с опозиционната Лейбъристка партия срещу позицията на правителството. В същото време група законодатели, които са против излизането на Великобритания от ЕС, работят за отмяна на Brexit или поне за провеждането на втори референдум.

„От политически интерес на правителството е да заговори за разрива, свързан с гласуването за отхвърляне на сделката. Твърдението на правителството обаче, че гласуването е избор единствено между „за“ или „против“ сделка е грешно“, посочват още от организацията.

Според нея Камарата на общините може да измени предложението по няколко начина – искане за предоговаряне на сделката, настояване за оставане в ЕС, искане за напускане без сделка, иницииране на нов референдум и други.

Също така депутатите може да гласуват и срещу предложението. Подобен избор може да върне официалните представители обратно на масата за преговори. Друг алтернативен вариант според Institute for Government е удължаване на официалния срок за напускане.

Ако обаче различни парламентарни фракции гласуват срещу споразумението по различни причини, „ситуацията ще бъде изключително неясна. Правителството може да се опита да очертае път напред, но все още е трудно да се предвиди как то ще избегне парламентарни избори и по всяка вероятност - искане за удължаване на периода по Член 50“, посочват още от Института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 7
ABBA
преди 6 години
"Британските депутати все още могат да върнат Мей и ЕС към преговорите "Сакън! Не мой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 10
Иван Митев
преди 6 години
Европейският съюз не страда фатално от това дали Великобритания е или няма да е негов член.Сега Европейският съюз понася щети, защото пренебрегва вредата от еврото. Тази грешка е съществения причинител за нарастване на щетите.За спасението на Европейския съюз е необходима защита срещу вредата от еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още