IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните 64 млн. американци живеят в домакинства с няколко поколения

Броят им расте въпреки подобряването на американската икономика след рецесията

15:12 | 13.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 64 млн. американци, или 20% от американското население, живеят в домакинства с представители на няколко поколения, съобщава Асоциацията на ипотечните банкери, като се позовава на доклад на изследователския център Pew.

Анализът на Pew, който използвал данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ показва, че както броят, така и делът на американците, живеещи в домакинства с представители на няколко поколения, продължава да расте въпреки подобряването на американската икономика след рецесията от 2007 г., пише онлайн изданието World Property Journal.

Според доклада семействата с представители на няколко поколения се увеличават в почти всички расови групи в САЩ, сред испаноговорящите, в повечето възрастови групи и сред представителите на двата пола. Този тип домакинства включва представители на две или повече поколения или баби и дядовци и внуци под 25-годишна възраст. Делът на американците, които живеят в такива домакинства е намалял от 21% през 1950 г. до 12% през 1980 г.

След това обаче започва да се увеличава. Броят и делът на американците, живеещи в подобни домакинства, е нараснал рязко по време на и веднага след рецесията от 2007-2009 г. След това нарастването леко се забавя, но остава много по-бързо в сравнение с ръста преди рецесията.

През 2009 г. 51,5 млн. американци (17% от населението) са живели в домакинства с представители на няколко поколения, сочат данните на Бюрото за преброяване на населението. През 2014 г. 60,6 млн. американци, или 19% от американското население, са били част от домакинства с представители на няколко поколения, показва последният голям анализ на Pew.

„Нарастващото расово и етническо разнообразие в американското население обяснява донякъде увеличаването на хората, живеещи с представители на няколко поколения. Азиатското и испаноговорящото население като цяло расте по-бързо, от бялото население и тези групи е по-вероятно от белите да живеят в домакинства с няколко поколения.

Друг фактор за растежа е, че американците, родени в чужбина, е по-вероятно да живеят в семейство с няколко  поколения от родените в САЩ американци. Азиатците и испаноговорящите е по-вероятно да са емигранти в сравнение с белите“, пишат авторите на доклада.

29% от азиатците, живеещи в САЩ, са били част от домакинства с представители на няколко  поколения през 2016 г. Сред испаноговорящите и чернокожите делът достига съответно 27% и 26%. Само 16% от представителите на белите са живели в домакинства с няколко поколения, показват данните от доклада.

По време на рецесията създаването на домакинства в САЩ е намаляло, съобщава Асоциацията на ипотечните банкери. Но от 2014 г. създаването на домакинства и процентът на американците, притежаващи собствено  жилище, расте. Асоциацията очаква в САЩ да се създадат близо 16 млн. нови домакинства до 2024 г.

Изследването на Pew установява, че в последните години младежите са възрастовата група, която е най-вероятно да живее в домакинства с няколко  поколения. В предишни години това бяха хората във възрастовата група от 85 години и нагоре. Но и при останалите възрастови групи поне една пета от представителите живеят под един покрив с няколко поколения, включително американците между 55 и 64 години (24% през 2016 г.) и 65 години и нагоре (21%).

Увеличаването на дела на възрастните американци, живеещи в домакинства с представители на няколко поколения, е една от причините по-малко хора сега да живеят сами в сравнение с 1990 г.

Жените е по-вероятно от мъжете да живеят под един покрив с представители на няколко поколения (21% спрямо 19% през 2016 г.). Типичното домакинство с няколко поколения, в което са живели 32,2 млн. американци през 2016 г., се състои от две възрастни поколения като родители и техните големи деца (25 г. и нагоре). Други 3,2 млн. американци са живели в домакинства, състоящи се от баба и дядо и внуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още