IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Вторичният имотен пазар е леко надценен

Редно е в този сегмент на пазара цените на бъдат снижени, смята Невена Стоянова, изпълнителен директор на Luximmo Finest Estates

20:56 | 17.04.18 г. 1
Експерт: Вторичният имотен пазар е леко надценен

Районите около столицата са предпочитани, не защото там са по-изгодни цените на имотите. Причините да избереш да живееш извън периферията на града са малко по-различни. Това посочи Невена Стоянова, изпълнителен директор на Luximmo Finest Estates, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„През тази зима станахме свидетели на една неприятна екологична катастрофа в София. Беше тежка зима, особено за майките на деца. Всички деца боледуваха. Една от причините хората да се изнасят в периферията е именно екологичният проблем. Извън София те намират по-чист въздух“, каза Стоянова.

Тя добави, че освен това извън София има големи парцели земи, които позволяват да се изгради голям затворен комплекс.

„Такъв комплекс предлага малко повече екстри, отколкото една-единична сграда. В затворения комплекс има охранявана среда, което е много удобно за живеене. Много по-сигурно е. Освен природата, спокойствието и сигурността, много голяма част от тези комплекси, които вече се случват, а не са само проекти, предлагат детски центрове, спортни центрове, площадки за игра и занимание на децата. Много повече неща, които ние невинаги намираме в големия град“, допълни Стоянова.

„За нещастие продължават вътрешномиграционните процеси в България. Провинцията се изселва към големите регионални градове – София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора. Логично е, че тези градове повишават стойността на имотите си“, коментира тя.

По думите ѝ това е благоприятствано от добрата банкова атмосфера, ниските лихви по депозитите, по кредитите, намалената безработица.

„Всичко това са фактори, които няма как в големите градове да не повишат цените на имотите. Освен това, на фона на държавите в ЕС, ние продължаваме все още да не сме достигнали някои европейски столици като цени, а това са нормалните неща, които се случват. Същевременно покупателната способност на клиентите се увеличава“, каза още Стоянова.

„Има някои неща на пазара, които не би следвало да се случват по този начин“, допълни гостът.

Тя обясни, че това е вторичният имотен пазар в големите градове.

„Апартаменти, които не са конкурентоспособни на това, което се случва като ново строителство, апартаменти, строени преди кризата и панелни жилища, които не са толкова енергийно ефективни, не са толкова естетически издържани, не са толкова функционални, колкото новото строителство. Редно е в този сегмент на пазара цените да бъдат снижени. Определено вторичният пазар е малко надценен в момента“, смята Стоянова.

Целият разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
нане
преди 5 години
Тая "експертка" да си сложи екстпертизата...Значи няма как да ме убеди да си купя ново строителство от гипскартон и строителна пяна, със огромни общи части които влизат в цената на МОЯ апартамент (и на всеки останал, т.е. инвеститора пИчели яко), както и с разпределение на гарсониера, което се води за тях "двустаен" Хахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Целия имотен пазар е балон !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още