IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ прогнозира българската икономика да се разрасне с 3,8% тази година

Световната икономика ще поддържа стабилен темп на растеж тази и идната година, сочи новият глобален доклад на фонда

18:08 | 17.04.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира растежът на българската икономика да се ускори тази година до 3,8 процента спрямо миналогодишния растеж от 3,6 на сто. За следващата година обаче фондът очаква известно забавяне до 3,1 процента.

Това сочат данните в разпространения днес доклад "Световна икономическа перспектива", в който МВФ прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт ще нарасне тази и следващата година с 3,9 процента - най-силното увеличение от 2010 година. 

Според Фонда, който се базира на данни от Евростат, инфлацията в България тази година ще се ускори до 2,0%, а идната година - до 2,1 на сто спрямо 1,8 процента миналата година.

Прогнозите за баланса по текущата сметка са той да достигне 3,0% от брутния вътрешен продукт на страната за тази година, което е доста под оценката за миналата година от 4,5%. Той ще се свие още повече до 2,3% през 2019 г.

Що се отнася до безработицата, фондът очаква тя да продължи да спада, след като достигна 6,2% през миналата година. Тази година тя ще намалее с още 0,2 пр.п. и с още толкова през 2019 г.

Глобална икономика

Световната икономика ще поддържа стабилен темп на растеж тази и идната година, подкрепен от по-силната търговия и данъчните стимули в САЩ, чийто ефект обаче ще отслабне в началото на следващото десетилетие, а повишаването на митата може да подкопае пазарното доверие и растежа, сочи докладът.

Фондът запазва без промяна очакванията си за растежа на световната икономика – 3,9% за тази и идната година, след като през януари ги повиши, предава БТА.

Това е най-високият очакван растеж от 2010 година, когато световната икономика нарасна с 5,1 на сто, възстановявайки се от финансовата криза от 2008 година, отбелязва ДПА. 

Прогнозите бяха публикувани днес в рамките на пролетните срещи на Фонда и Световната банка тази седмица във Вашингтон.

МВФ съобщи, че е повишил прогнозата си за растежа на САЩ с 0,2 процентни пункта до 2,9% за 2018 година и до 2,7% за 2019 година. Фондът посочва, че по-ниските корпоративни данъци в САЩ и засиленото инвестиране заради временните данъчни облекчения ще дадат тласък на американския растеж до 2020 година, но след това тези стимули бързо ще отслабнат, което ще предизвика забавяне.

Очаква се световният растеж да отслабне след няколко години, посочва МВФ в доклада си, като допълва, че развитите икономики ще бъдат възпрепятствани от застаряващото население и вялата продуктивност.

Засега, според МВФ, по-голямото търсене в износа допринася за лекото повишение на прогнозите за растежа на еврозоната и Великобритания за 2018 година.

Очакваният растеж в еврозоната за 2018 година е 2,4 на сто (+ 0,2 пр.п.), а за 2019 година е оставен без промяна на ниво от 2 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Сега Република България страда от пренебрегването на щетите от лева.Много български специалисти очакват Международния валутен фонд (МВФ) да е спасител от актуалните щети. Днес МВФ не може да предотврати такива щети, защото няма необходимите права. Истината е, сега МВФ е със съдба на жертва и подсигуряван провал.За спасение на българското обществено стопанство от увеличаващите се щети е необходима защита срещу щетите от лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Перспективите пред тях ще са един град смехономика и чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Късно е вече, предстои да го видите. Така както се действа и мисли няма как да стане нещо по-различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Бих ви описал в какво ще се превърне България до 2030-та и защо, ама ви писна да го повтарям :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Още в края на тази година ще е катастрофа. Всеки трябва да си стои зад думите, аз това и правя. Във всеки един момент можете да копирате поста на някой и да го ударите с него по челото, ако не е познал. Вярвайте на знанията си, на собствените си статистики и прогнози, а не на тези, които манипулират и зомбират мозъците ви. Не виждате ли, че в цял свят се водят и информационни войни, а не само валутни и търговски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Shadow1
преди 5 години
Уф с тези 3.8% още сме до никъде, трябват ни поне 700% че да стигнем другите в съюза... кога ще стане тя, май този живот няма да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
Ако политиците не оплескат работата ръста на българската икономика ще бъде по голям - над 4 % Вероятно около 4.4 % И двигателите на разтежа ще бъдат същите като през2017-потребление износ туризъм селско стопанство добив на полезни изкопаеми парите които българите в чужбина пращат европейските фондове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още