IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли надежда за облекчаване на гръцкия дълг?

Гърция ще бъде сред основните теми на пролетната среща между МВФ и Световната банка във Вашингтон

12:39 | 19.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият дълг ще бъде една от основните теми на пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, която започва по-късно днес във Вашингтон. Според източници на гръцката информационна агенция AnaMpa има добри шансове МВФ и еврозоната да успеят да се разберат по спора си за облекчаването на дълга на южната ни съседка.

В последната си прогноза Фондът ревизира в посока нагоре своите очаквания за бюджетния излишък на Гърция - до 3,7% през 2017 година и 2,9% през 2018 година.

Това е значително подобрение от очакваните от МВФ 2,2% първичен излишък през 2018 година спрямо насрещната прогноза от страна на европейските кредитори, която сочи, че излишъкът в бюджета ще бъде в размер на 3,5% през тази година.

Именно преразглеждането на макроикономическите показатели може да доведе до сближаването на позициите и в други спорни точки от плановете за възстановяване на гръцката икономика.

Атина очаква с голям интерес планираната за петък (20 април) среща между финансовите министри на водещите икономики в еврозоната (Германия, Франция, Италия и Испания), европейски институции, сред които Европейската комисия, Европейската централна банка и Европейския стабилизационен механизъм, с представители на МВФ.

Това ще бъде само първият от серията разговори, в който ще бъде обсъдено бъдещето на Гърция след спасителните програми. Темата ще бъде водеща и за заседанието на Еврогрупата през следващата седмица в София.

МВФ не вярва, че гръцката икономика ще постигне показателите, очаквани от европейските институции. По тази причина и институцията настоява за още ограничения в разходите, което не се приема добре в Гърция, както и за орязване на дълговете, което пък не е по вкуса на европейските кредитори.

Все пак в Брюксел имат нагласата да приемат известни облекчения, свързани с матуритета на дълговете или размера на лихвите, ако Атина продължи с обещаните реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Нима гърците са виновни, че Европейския съюз допуска грешка (липсва защита срещу щетите от еврото), която причинява тяхната криза?А ако осъдят Европейския съюз за неговото неправилно поведение, което е водещият причинител за кризата в Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Има - да продължат да продават и да приватизират докато си изплатят дълговете или да се научат да живеят с колкото могат да си изработят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Реално Международния валутен фонд (МВФ) е със съгласие Гърция да пренебрегва щетите от въведената парична единица. При запазването на тази грешка Гърция понася щети.В същото време МВФ дава нови заеми на Гърция, за да я спаси от развиващи се злини от запазваната държавна грешка.Факт е, МВФ без да зачита своята роля за развиващите се злини в Гърция дава заеми за преодоляване на лошите последиците.При допусканата държавна грешка Гърция е с щети, защото колкото повече работят гърците за постигане на обществен икономически растеж, толкова по-големи са щетите.Спасението на Гърция е възможно само със защита срещу щетите от въведената парична единица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още