IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова спортна зала за 5 млн. лeва ще приюти волейболен клуб „Левски“

Тя е част от фаза II от строителството на Garitage Park с обща инвестиция 200 млн. евро

15:02 | 20.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Волейболен клуб „Левски“ ще се помещава в нова спортна зала, която се очаква да бъде готова до октомври 2019 г. Началото на изграждането ѝ беше поставено на официално събитие в петък в присъствието на министъра на спорта Красен Кралев. То съвпада със започването на строителството и на втора фаза от мултифункционалния комплекс Garitage Park.

„Важно е, че сред бизнес и жилищните сгради е намерено място и за спортно съоръжение и волейболен клуб „Левски“ ще намери своя дом. Малко са българските предприемачи, които обръщат внимание на спорта и се радвам, че в годината, в която сме домакин на Световното първенство по волейбол, се намериха частни инвеститори, които да подкрепят голям волейболен проект“, каза Кралев. Той допълни, че държавата не може да се справи сама със строежа на спортна инфраструктура, която е условие спортът да върви напред.

Проектантът на залата арх. Илиан Илиев изтъкна социалната роля на инвестицията и добави, че тя е намерила естественото си място в Garitage Park. Проектът за зала „София парк“ беше представен пред медиите през ноември миналата година. Тя ще има капацитет от 1 700 места и ще отговаря на всички изисквания на FIVB за провеждане на мачове от Шампионска лига по волейбол.

Залата е замислена като цялостен многофункционален спортен комплекс с  основна спортна зала, спортно-тренировъчен блок, зрителска част и паркинг. Съоръжението ще включва и конферентна зала, технически и складови помещения, пресцентър, микс зона.

Арх. Илиев сподели, че големият обем на залата е бил предизвикателство за проектантите, тъй като е трябвало да се впише в цялостния комплекс, без да се натрапва с внушителните си размери.

Инвестицията в залата възлиза на 5 млн. лeва и е част от фаза II от строителството на Garitage Park, в която е заложена работата по офис сгради 3 и 4 с обща отдаваема площ 48 хил. кв. м и 1200 паркоместа.

В края на първата фаза от проекта са продадени 95% от жилищата, а 70% от офисните площи вече са отдадени. В началото на годината високотехнологичната компания VMware обяви, че наема повече от 20 хил. кв. м в две от строящите се в Garitage Park сгради, като усвояването им ще започне в средата на 2019 г.

Garitage Park се изгражда върху терена, където трябваше да бъде Forum Sofia Mall в София. Земята, която се намира точно срещу Бизнес парка в „Младост IV”, беше продадена от инвестиционната компания Atrium European Real Estate през 2014 г. на казахстански инвеститори.

Строителството на първата фаза започна през октомври 2016 г.и се очаква да приключи към края на тази година. Тя включва две офис сгради, цялото ниско жилищно строителство, спортен център с басейн за живущите и около половината от парковото пространство.

Строителството на втора фаза се очаква да приключи до края на следващата година. В завършен вид проектът трябва да разполага с 95 хил. кв.м офиси, 60 хил. кв.м жилища и 90 хил. кв.м парк и зелени площи.

Общата инвестиция в комплекса е около 200 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
orchis
преди 5 години
Тази новина е на има - няма 5 месеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още