IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурата на домакинските бюджети се подобрява и през 2017 г.

Тенденцията към нарастване на разходите на домакинствата за данъци и социални осигуровки продължава, пише в анализа на Явор Алексиев от ИПИ

09:08 | 21.04.18 г. 1
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Последните данни на НСИ показват, че експанзията на трудовия пазар и общото икономическо оживление в страната имат все по-осезаем ефект върху доходите и потреблението на българските домакинства, посочва в анализа си Явор Алексиев от екипа на Института за пазарна икономика.

Средногодишният общ доход на лице от домакинството достига 5586 лв., което е номинален ръст от 8,1% спрямо 2016 г. Реалният ръст (коригиран спрямо промяната в потребителските цени и изчислен от НСИ) е 5,5%, като по-бързо увеличение е отчетено само през 2007 г., както и в периода 2012-2013 г., който обаче е предшестван от годините на икономическата криза.

Както се вижда от графиката, през 2017 г. идва краят на тригодишен период, в който реалните доходи на българските домакинства нарастваха по-бързо от номиналните заради спадът на индекса на потребителските цени. 

Източник: НСИ

Въпреки номиналният ръст на доходите от пенсии, относителният дял на този източник намалява от 27,7% на 26,5%, като причината е изпреварващият ръст на доходите от работна заплата и самостоятелна заетост. През 2017 г. те формират съответно 54,4% и 6,7% от доходите на българските домакинства, като освен на по-високите заплати в икономиката, подобрението се дължи и на по-големият брой заети лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Здравейте, пак повтарям едно и също, ама само ви напомням, че до 2030-та кретено-масоно-мутрено-милиционеро-мафиото Бай Ганьовската *** ще е един град смехономика с малко по-млади в него и то свестни, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/цецочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, особено в ромската провинция, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет ще ги събирате на ромите от висококвалифицираността, от желанието им да се размножават безразборно и умението им за 50 лв. да гласуват за който им кажат, макар и понякога да не разбират системата на числата при преференциалното гласуване. Балончето от заеми и еврофондове предстои да изгърми, както и балончето на целият глобален кретено-масонски капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още