IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България - затишие в очакване на по-добри оферти

Сделките с имоти в страната през първото тримесечие растат с 11,5% на годишна база и спадат с 37,8% спрямо предходното

08:19 | 24.04.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Сделките с имоти в България през първото тримесечие се увеличават с 11,5% спрямо същия период на 2017 г., когато достигнаха най-ниското си равнище от януари-март 2012 г., сочат данните на Агенцията по вписванията.

Спрямо предходното тримесечие те бележат спад с 37,8%, тъй като по традиция първото тримесечие е най-слабият период от годината за пазара, а и купувачите все по-често се насочват към сделки „на зелено“, които не се отразяват никъде.

Брокери на недвижими имоти коментират, че жилищният пазар в момента е в застой, тъй като предлагането е ограничено, а купувачите предпочитат да изчакат подходящата оферта. "Повечето хора, които търсеха имоти, вече купиха, така че купувачите са по-малко и не възприемат настоящите цени на пазара", казва пред Investor.bg Константин Пандов от агенция за недвижими имоти ЕППИ.

През първото тримесечие на 2018 г. са сключени общо 41 333 сделки с имоти спрямо 37 061 в същия период на предходната година.

Тенденцията при ипотеките е сходна – те бележат ръст на годишна основа от 20,9%, докато спрямо последното тримесечие на 2017 г. регистрират спад от 22,9%, като намаляват с 4317. Общо сключените договори за ипотеки в страната през първите три месеца на 2018 г. са 14 524.

Ръстът на годишна основа може да се обясни с продължаващите активни рефинансирания заради по-ниските лихви.

Най-много сделки с имоти през първото тримесечие на 2018 г. са сключени в София - малко над 5600, което е с 12,1% повече спрямо същия период на миналата година, но представлява спад от цели 40,2% спрямо последното тримесечие на 2017 г., сочат данните на Агенцията по вписванията.

Същата е тенденцията и при ипотеките в София – те растат на годишна база с 16,4%, но спрямо последното тримесечие на 2017 г. отбелязват спад от 32,5%. Общият брой на изтеглените ипотеки (законни и договорни) в столицата в първите три месеца на годината е 3817.

Най-търсени в столицата са малките жилища, тъй като купувачите с бюджет между 60 хил.-70 хил. евро са повече от тези, които разполагат с до 150 хил. евро, коментира Константин Пандов. Запазва се тенденцията за ръст на сделките "на зелено", но брокерите предупреждават, че те крият риск, тъй като купувачите трябва да платят почти цялата продажна цена преди нотариално прехвърляне на имота. 

В първите три месеца на годината в София и големите градове се наблюдава устойчив ръст на цените между 6% и 10%, казва пред Investor.bg Десислава Здравкова, управител на агенция "АЛДЕС Имоти". Най-засилено е търсенето на жилища в централните части и южните квартали на столицата, като сделките с жилища за собствено ползване преобладават пред тези с инвестиционна цел, допълва тя. 

След столицата най-много сделки с имоти в първите три месеца на годината са сключени в Пловдив - 3569. Това представлява спад с 29,6% спрямо последното тримесечие на миналата година, но на годишна основа е постигнат ръст от 19,9%, показват още данните на Агенцията по вписванията.

И в Пловдив тенденцията при ипотеките следва тази при сделките с имоти. Те нарастват на годишна основа с 32,8% и отчитат спад от 18,3% спрямо последното тримесечие на 2017 г.

Колкото до профила на купувачите в столицата и по-големите градове на страната, това са предимно млади хора със стабилни доходи, които вземат кредит и обикновено купуват двустайно жилище, или хора, които са продали имот и добавят още известна сума, за да се сдобият с по-голямо жилище, коментират брокерите.

"Хората нямат интерес да държат парите си в банки, тъй като лихвите са много ниски и смятат, че е по-разумно да инвестират в имот", коментира Константин Пандов. 

Във Варна сделките на имотния пазар са нараснали с 10,8% спрямо първото тримесечие на миналата година, но са намалели с 39,2% спрямо предходното тримесечие. Общо в града са сключени 2036 сделки в първите три месеца на годината.

Изтеглените ипотеки в морската столица в периода януари-март са 1272. Те намаляват с 20,6% спрямо последното тримесечие на миналата година, но постигат ръст от 30,2% на годишна основа.

В големите градове тенденцията е сходна с тази в столицата - наблюдава се затишие на жилищния пазар заради недостатъчното предлагане и нежеланието на купувачите да се съгласят със сделка на всяка цена, коментира Илияна Василева, заместник-председател на Национално сдружение "Брокери на имоти". По думите ѝ във Варна и Бургас съществува по-голямо търсене на жилищни, отколкото на ваканционни имоти. 

В Бургас през първите три месеца на годината са сключени 1312 сделки с имоти, като те намаляват с 36,4% спрямо октомври-декември 2017 г., но постигат ръст от 20,2% на годишна основа.

Броят на изтеглените ипотеки в града е 699, като те намаляват с 16,6% спрямо предходното тримесечие и нарастват с 32,1% спрямо първите три месеца на 2017 г.

Брокерите са категорични, че към момента жилищният пазар у нас е реален и очакват тенденцията за устойчив ръст в броя на сделките и цените на имотите да се запази до края на годината, ако няма сериозни сътресения като повишаване на лихвите по ипотеките. Те прогнозират постепенно уеднаквяване на офертните цени, където в момента се наблюдават огромни разлики. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 1
HighSpirited
преди 5 години
Имам наблюдения за пазара на селски имоти и там нещата са ненормални. Селата опустяват къщите се рушат, собствениците не ги поддържат и не ги ползват. Но не ги и продават, тези който имат все още запазени домове, ако все пак решат да ги продават цената е 2-3 пъти отгоре, на новопостроена къща. Сами разбирате, че това няма как да се продаде, колкото бих си продала стария 20 годишен хладилник, на цената на 3 нови. И така тези къщи, ще са следващите полуразрушени и непродаваеми. Това е реалността. И дори цените да паднат, след като цялото село вече сее обезлюдило и населило с ***, никой няма да ги купи. Това е резултата от икономическата недалновидност на българина, за съжалени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
Първата причина да започнат да се вдигат цените на имотите е, че държавата изсипа едни 4 млд. лева на гарантираните депозити в КТБ. Вложителите вече уплашени и стресирани, не ги оставиха отново в банковата система, а ги инвестираха в имоти. Втора причина: Банките разполагаха с хиляди имоти иззети заради не погасени кредити и с благословията на политиците започнаха да надуват още балона, за да продадат тия имоти на добри цени. Трето: Политиците умишлено пуснаха мълвата/лъжата/ че ще влизаме в Шенген и ще приемем еврото. Ако това стане цените на имотите ще се вдигнат в пъти, затова много хора знаещи това се втурнаха да купуват жилища на килограм. Само, че на тия "тарикати" ще им кажа, че не са нищо друго, освен *** - шарани, които ще видят еврото и Шенген само през крив макарон и още в края на тази година ще им запари под лъжичката, а догодина ще са реализирали поне 30% загуба на вложената инвестиция в имоти. В малко, по - късен етап загуби от 50% са напълно възможни. Аз стоя зад всяка моя дума, Дами и Господа. Тук има двама съфорумци, които не пропускат да ме оплюят, обиждат, но ще ги помоля да не го правят вече, а да почакат, да копират всеки мой пост и в края на годината, ако не позная, ще приема техният укор, без да им се обидя, дори ще им се извиня и напусна сайта, обещавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Нали знаеш, че инвестор и днес.бг са един и същ сайт и просто си прехвърлят новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 0
Eon
преди 5 години
Нали последните месеци в днес.бг ни продъниха ушите как пазара загрявал и сме изпускали голямата далавера ако не си купим панелен коптор или "качествено" ново строителство. Истината май рано или късно излиза наяве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
infolink
преди 5 години
Пазарът в София наистина е в затишие. Над 22 хил. са офертите за апартаменти и над 34 хил. за всички видове имоти. Средното време за реализация на обявена оферта е над 4,5 месеца на пазара. Най-голяво е предлагането на имоти в зона Център - 11% от всички имотни оферти, следвано от Манастирски ливади - 7,2%, Витоша - 5,5%, Младост и Люлин с по 5% и Студентски град с 4%. Добро описание на критериите за избор на жилище в столицата има в ho.re.biz, където са представени накратко и различните квартали на столицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 6
крас
преди 5 години
Строителния балон е надут от банките до краен предел. Трудно е да се прогнозира кога ще се спука, но е сигурно едно - БАНКИТЕ ОТДАВНА СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ЕДНИ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ В ПРИХОДНАТА ЧАСТ НА ЧИИТО БАЛАНСИ ЗРЕЯТ ТАКИВА ЧЕРВИВИ ЯБЪЛКИ не само като тези от строителството , но и "ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ" сключени със "СТРАТЕГИЧЕСКИ"инвеститори които са баз пукната пара , но имат наглостта в съглашятелство с БАНКИТЕ без да конституират в договорите си задължените да плащат заемите им лица натрисат на милиони българи едни ДЪЛГОВE !! Така без да подозираме ОБСЛУЖВАМЕ ЗАЕМИ на инвестирали във фотоволтаици , перки , ТЕЦ-ве ЕРП -та и подобни измамни ИЗМАМНИ схеми. В тези измами няма как да не се отбележи и СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, които не само наблюдават ИЗМАМИТЕ , но си позволяват наглостта да признават за разход ЛИХВИТЕ и ГЛАВНИЦИТЕ на тези инвеститори , които ни сервират в сметките за ток , вода и парно !!КРАЯТ НА ТЕЗИ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ СЕ ВИЖДА !!ВЪПРОСА Е КОЙ ПЪРВИ ЩЕ ЗАПОЧНЕ С ДЕЛАТА ПО "ОМРАЗНИЯ ДЪЛГ" който банките и кредиторите им ни натресоха без да ни питат и без да искат нашето съгласие!!ИЗМАМАТА Е ЧУДОВИЩНА !!! Един тегли заем от банката си и получава АКТИВИТЕ , а МИЛИОНИ други които дори и не подозират плащат заема!!!ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ ГОСПОДА БАНКЕРИ!!ВИЕ СТЕ ЧАСТ ОТ НЕГО И ЩЕ НОСИТЕ ОТГОВОРНОСТТА СИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
bghighlander
преди 5 години
Не само във Варна се строи така! В Пловдив и Благоевград е същото! Искат да застроят ВСЯКА възможна свободна площ! Цените са КОСМИЧЕСКИ! Предполагам, че и на други места е така! Ако приемем, че в София и Пловдив ще има вътрешна миграция и купувачи, то на мен не ми е ясно КОЙ/КОИ ще купуват в по-малките градове! Може би марсианците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Тоя път не са май толкова банките, колкото брокерите и стройтелите. Във Варна на комплекси Фамилия, гледам са лепнали 650 евро на кв./м, тия хора нормални ли са? Буквално във всеки край на Варна се строят жилища...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 5 години
Десет години след 2008 -*** година банките формираха нов имотен балон и направиха цените на жилищата спекулативни и нереално високи,заради извратената си политика на почти нулеви лихви по спестяванията на хората.Имотните агенции и строителите също участват дейно в този процес .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 56 rate down comment 5
крас
преди 5 години
От изнесените данни, човек може да стигне до неправилното заключение, че населението на страната се увеличава , а то всъшност намалява. КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ХОРА В НЯКОЛКО ГРАДА , създава не само диспропорции, но и тотално ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ на огромни територии от държавата. Цената на имотите в тези територии се СРИВА!!Всичко това е в резултата от една НЕДЪЛНОВИДНА икономическа политика на КОНЦЕНТРАЦИЯ НА КАПИТАЛИ в столицата и няколко други града. НЕ ВЛИЗАМ В ТЕМАТА ЗА НАПУСКАЩИТЕ СТРАНАТА БЪЛГАРИ И ИЗТИЧАНЕТО НА ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНА РАБОТНА РЪКА, което е крайният продукт от ЕВРОПЕЙСКАТА СИГМЕНТАЦИЯ на пазара на труда у нас оформяща държавата ни като една бананова република с развито СЕЛСКО СТОПАНСТВО И АЛКОХОЛЕН ТУРИЗЪМ. ТЕНДЕНЦИИТЕ СА МНОГО ТРЕВОЖНИ!! Те създават дисбаланси в районирането на държавата , които са функция от преразпределението на финансовите средства по общини. НЕЩАТА В ПРОВИНЦИИТЕ СА АПОКАЛИПТИЧНИ, НО КОЙ ДА ГО ВИДИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още