IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's потвърди най-високия кредитен рейтинг за САЩ

Динамиката и конкурентоспособността на американската икономика и статутът на долара като основна валута в света са сред причините

08:25 | 26.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's потвърди най-високия кредитен рейтинг за САЩ

Международната рейтингова агенция Moody's отново даде на САЩ най-добрия възможен кредитен рейтинг "AAA".

Потвърждението на най-високия кредитен рейтинг отразява изключителната икономическа сила на страната, твърдят от Moody's. Перспективата за кредитния рейтинг е определена от агенцията на "стабилна", така че за момента не се очаква някаква сериозна промяна.

Moody's обясни причините за това решение, наред с други неща, с динамиката и конкурентоспособността на американската икономика и статута на долара като основна валута в света. 

Освен това изключително големият пазар на американските държавни ценни книжа се очаква да осигури стабилно финансиране, дори и при неотдавнашното политическо решение за увеличаване на дълга.

Правителството на Доналд Тръмп намали данъците в началото на годината, което би могло да подкопае държавния бюджет, коментира Ройтерс.

Moody's наблюдава търговския конфликт между Китай и САЩ, но не очаква митата, обявени от двете страни, да бъдат напълно изпълнени.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че САЩ вероятно ще постигнат търговско споразумение с Китай и че служители от двете страни ще седнат на масата на преговорите след няколко дни.

„Ако нещата в крайна сметка се развият по начин, който е извън основния ни сценарий, това ще бъде отрицателно и за двете страни, и за световния пазар, но очакванията ни са, че това ще бъде договорено", казва старши анализаторът в Moody's Уилям Фостър.

Standard & Poor's е единствената от трите основни агенции за рейтинг, която понастоящем не присъжда най-високата оценка „ААА“ на най-голямата икономика в света.

През 2011 г. S&P снижи най-високия си рейтинг за САЩ по време на конфликт с тавана на дълга във Вашингтон, позовавайки се на „политическата дандания" по време на дебата за повишаване на правния лимит за заеми на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 5 години
Мечтата на и. Д.иота а:)? Не ви ли писна от тая куха опорка???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Смешки: http://***.usdebtclock.org/П.п. По света няма толкова материални активи, които да обезпечат тоя дълг.Жан Виденовата зима ще им се стори някакъв прохладен летен бриз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още