IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален инструмент ще помага на страните, които искат да влязат в еврозоната

Няма промяна в стратегията на България за влизане в ERM II, съобщи българският финансов министър Владислав Горанов

18:16 | 27.04.18 г. 3
<p>
	Владислав Горанов.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Владислав Горанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейската комисия подкрепя желанието на България да влезе в еврозоната и ще осигури не само политическа подкрепа за членството, а и ще има специален инструмент, който да подкрепи всички желаещи да влязат във валутния съюз. Това съобщи комисарят по въпросите на монетарната политика Валдис Домбровскис по време на пресконференцията след неформалната среща на финансовите министри от ЕС в София.

Изказването му беше излъчено във видеосистемата на Европейската комисия.

Темата за членството на България не е била обсъдена по време на ЕКОФИН, допълни още комисарят. Българският финансов министър Владислав Горанов заяви, че няма промяна в стратегията на България за влизането в „чакалнята“ на еврозоната – механизма ERM II. Документи ще бъдат подадени през първото полугодие на 2018 година, каза той.

Престоят в този механизъм е минимум 2 години, допълни Горанов.

Членството в еврозоната е обвързано с членството в банковия съюз, посочи още Домбровскис и допълни, че точна последователност на стъпките не са посочени.

Сред основните теми на финансовите министри днес е била реформата в еврозоната, коментира още комисарят. Работата се движи по план, уточни той и анонсира, че през май ще бъде представена европейска схема за защита на инвестиции, която да запази системата при финансови шокове.

Финансовите министри подготвят и основата за заседанието на лидерите на общността през юни, на което ще се обсъдят капиталовите пазари. Новите предизвикателства са свързани с единните финансови продукти, които ще помогнат на потребителите и бизнеса да се възползват от единния пазар, както и опростяване на правилата за бизнеса и правилата за несъстоятелност.

Министрите на финансите обсъдиха конвергенцията, разширяването на еврозоната и съюза на капиталовите пазари, посочи още българският министър Владислад Горанов. Той посочи, че устойчивостта на конвергенцията е предизвикателство за общността през следващите години.

По отношение на капиталовите пазари е била обсъдена и кохезионната политика и намаляването на средствата в европейския бюджет след Brexit. Горанов беше категоричен, че България има стратегия, ако европейските фондове бъдат ограничени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
"специален инструмент" АК47 за българските крадливи политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Точно така: часовника с обратно броене да се включи най-късно до края на юни.18г. , и да не се отлагат безкрайно за някакво хипотетично бъдеще като за или след 2025г а да да говорим за 2020г. Иначе ще забравим за къде сме тръгнали с тая "пътна карта"...че може да изберем някой по-пряк път към пропаста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Е най после разбрахме че молбата за влизане на България в A R M-2-Чакалнята ще бъде подадена до края на юни Има още 2 месеца Времето не е много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още