IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво казва Daimler за S-класата на Ким?

Превозните средства на германски производители са включени в списъка на ембаргото на ООН от 2006 г. насам

13:31 | 29.04.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един любопитен момент повтаряха телевизиите непрекъснато при визитата на Ким Чен-ун в Южна Корея – лидерът се отправи на среща с южнокорейския президент Мун Дже Ин на задната седалка на черен седан, придружен от дванадесет бягащи бодигарда.

Баровската кола е германско производство: Mercedes-Benz  S-класа - разширена база, вероятно от серията W 221, произвеждана до 2013 г. Всъщност Ким не би трябвало да притежава това превозно средство, поне не по официалния начин. Защото автомобилният производител от Щутгарт не снабдява корейския режим от дълго време. 

„Daimler няма бизнес отношения със Северна Корея от повече от 15 години и стриктно се придържа към регламентите на САЩ и ЕС", заяви компанията пред Business Insider. Извън контрола и отговорността на Daimler било как превозното средство се е озовало в Северна Корея. Компанията не знаела за кое превозно средство иде реч и не разполага с номера на шасито на тази S-класа.

Възможно би било също Южна Корея да е осигурила превозното средство за престоя на Ким в съседната държава. Тъй като обаче това е превозно средство, с което Ким Чен-ун е виждан няколко пъти публично в Северна Корея, а южнокорейският президент Мун пристигна на срещата с друг модел, изглежда, че това е автомобил от флотилията на правителството на Северна Корея. Посолството на Южна Корея в Германия не е отговорило на въпросите на Business Insider.

Превозните средства на германски производители са включени в списъка на ембаргото на Организацията на обединените нации след първия севернокорейски ядрен тест през 2006 г. Въпреки това в столицата Пхенян често се виждат джипове и седани на германски автоконцерни.

Най-добрата дупка за избягване на санкциите е дългата 1300 километра граница с Китай. Като цяло има малко надеждни данни за финансовите потоци на диктатурата, но поне две трети от приходите идват от търговията с Китай. От общо 10 млрд. долара около 6 до 8 милиарда долара се пада на бизнеса с внос и износ с Народната република. Включително и на луксозни стоки, които в действителност са в списъка на ембаргото. По време на бивши държавни паради в Пхенян също се виждат коли на Daimler -  30 на брой само по време на погребалното шествие на бившия диктатор Ким Чен-ир, който почина през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Купил го е на старо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
ааа не бе швепс ама да се намираме на лаф .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
bghighlander
преди 5 години
т Ъ п @ ц И те като нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
bghighlander
преди 5 години
Ембаргото е за ******ците като нас, а не за "големите началници"! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
кво има да казва кат те са я прайли специално за Пинко, да не би да я е намерил на улицата ? .... Аре стига тъпотии ембарго мембарго стриктно се придържали ама DHL работи у С.Корея е в тубата го има филма, а тва е немска фирма, деееббба и ембаргото дееббба .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още