IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нивите и рентите ще поскъпнат с 3-4% тази година

Това показват разчетите на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

10:52 | 30.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Тази година ще видим минимален ръст от 3-4% на покупната цена на земеделска земя. Същият ръст се очаква и при рентите. Тази прогноза направи пред журналисти във Велинград Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

Като цяло според представителите на Асоциацията не се очаква стрес на пазара, а купувачите са спрели да купуват хаотично и внимателно преценяват качеството на обработваемите земи.

През 2017 г. според експертите нивите са поскъпнали с не повече от 4%.

„При влизането на България в ЕС през 2007 г. земеделската земя беше много подценена, в следващите години получи своята реална стойност, особено в земеделските райони, а след това настъпи отрезвяване“, заяви Стайко Стайков.

Той уточни, че сделките на максимални цени са за малко декари и не са решаващи за пазара.

Цените остават най-високи в района на Добрич и Силистра, където добивите са най-високи. Сделките са на сравнително високи цени и по поречието на Дунава, където климатът е най-добър за земеделие. Решаващи фактори са размерът на парцела, качеството на почвата, възможностите за напояване и за реализация на продукцията, договорите за ползване на земята, възможностите за европейска субсидия и участие в програми на ЕС.

Експертите от БАСЗЗ не са съгласни с данните на Националния статистически институт (НСИ) за средни цени на земеделската земя – например 2032 лв./дка в Добрич. Реално сделките за ниви там са на 1500-1700 лева, каза Стайков. 

Според Асоциацията високите цени, отбелязани от статистиката, може да се дължат на сделки с терени, чието предназначение е различно от земеделското, например изграждане на ТИР паркинг, при което цената скача.

По данни на БАСЗЗ рентите остават най-високи в Добрич и Силистра, а най-ниски са в Габрово.

Средни цени на земеделската земя в България по райони за 2017 г., НСИ:
ниви ниви

В момента инвеститорите изчакват да се изясни ситуацията с бъдещата европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година, от която ще зависят директните субсидии за декар обработваема земя.

Освен това големите компании търсят комасирани парцели.

Покупни цени на земеделската земя по данни на БАСЗЗ (първичен и вторичен пазар):
ниви ниви

Инвеститорите чакат и да приключи работата по Кодекса за земята, който трябва да въведе ред в законодателството и да обобщи различните нормативни актове за ползването на земеделските земи. Браншовите организации очакват работата по Кодекса да се активизира, след като приключи българското европредседателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още