IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в имоти достигнаха 10-годишен връх през първото тримесечие

Токио измества Лондон като най-привлекателния град за инвестиции в имоти в света

23:47 | 08.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки нарастващото напрежение в областта на търговията и повишената волатилност на фондовите пазари инвеститорите продължават да търсят стойност в недвижимите имоти. Глобалните инвестиции в имоти през първото тримесечие на 2018 г. са достигнали 165 млрд. долара, което е ръст с 15% спрямо същия период на миналата година и е най-високото ниво за първото тримесечие от 10 години насам, съобщава консултантската компания JLL в свой доклад.

Лондон вече не е най-привлекателният град за инвестиции в имоти, като отстъпва пред Токио и Ню Йорк.

Въпреки че пазарите в много страни остават стабилни, компанията очаква инвестициите да намалеят с 5% до 10% до края на годината и да достигнат около 650 млрд. долара, тъй като инвеститорите навлизат на имотния пазар по нови пътища извън традиционните единични придобивания на активи.

„Нарастващата популярност на дълговото финансиране, дейността по сливания и придобивания и алтернативните сектори показва, че макар начинът, по който инвеститорите навлизат в сектора, да се променя, апетитът им към имоти не е намалял“, отбелязва авторът на доклада Пранав Сетураман.

Имотните трансакции в Европа са достигнали 56,3 млрд. долара през първото тримесечие на 2018 г., приблизително колкото и в началото на 2017 г., но все пак са с 18% над средното равнище за първото тримесечие в последните години. Най-сериозен принос за ръста имат двата най-големи пазара в Европа – Великобритания и Германия, където обемите са се повишили съответно с 10% и 13% на годишна основа.

Инвеститорите продължават да търсят експозиция на лондонския пазар въпреки притесненията около Brexit, а в Германия инвеститорите са привлечени от силната икономика и ръста на заетостта. Увеличение на имотните трансакции отчитат още Дания (3%), Швейцария (74%) и Португалия (138%), а спад е регистриран във Франция (-3%), Италия (-3%), Испания (-30%) и Швеция (-53%).

Инвестициите в Полша надминаха прага от 2 млрд. долара, тъй като инвеститорите се стремят да се възползват от бързото развитие на пазара в страната.

След рекордно четвърто тримесечие на 2017 г. инвестициите в бизнес имоти в Азиатско-Тихоокеанския регион достигнаха нов рекорд през първите три месеца на 2018 г.

Инвестициите в региона са възлезли на 40 млрд. долара, ръст с 22% спрямо предишния рекорд, поставен през 2008 г., и с 34% спрямо първото тримесечие на 2017 г.

Безпрецедентната активност е била стимулирана от силното търсене на основните пазари в региона – Япония, Индия, Хонконг, Австралия и Китай. Трансакциите с недвижими имоти в Япония са нараснали с 23%, в Хонконг – със 72%, в Австралия – с 87%, а в Китай – с 93%. Южна Корея (-18%) и Сингапур (-39%) са най-големите пазари в региона, които отбелязват спад.

В Япония силното търсене на офиси е довело до намаляване на вакантните площи и до по-високи наеми. След сравнително спокойна 2017 г. японските инвестиционни тръстове в недвижими имоти са се завърнали на пазара с придобивания на стойност над 2,2 млрд. долара, което е повишение с 62% спрямо първото тримесечие на 2017 г.
Регионът се е възползвал и от повишаването на инвестициите в Токио, който през първото тримесечие на 2018 г. изпревари Лондон като най-привлекателен град за инвестиции в имоти с общ обем от 9,1 млрд. долара. Вниманието на инвеститорите е било насочено главно към офис сектора в града.

В топ десет попадат още Ню Йорк с инвестиции на стойност 9 млрд. долара, Лондон с 5,9 млрд. долара, Хонконг с 5 млрд. долара, Лос Анджелис с 4,7 млрд. долара, Шанхай с 4,3 млрд. долара, Вашингтон с 4,2 млрд. долара, Чикаго с 3,8 млрд. долара, Париж с 3,7 млрд. долара и Сеул с 3,5 млрд. долара.

След тези градове се нареждат Мюнхен, Силициевата долина, Торонто, Сидни, Сиатъл, Мелбърн, Франкфурт, Финикс, Атланта и Мумбай. Двадесетте водещи имотни пазара в света са привлекли 44% от общите инвестиции през първото тримесечие спрямо близо 40% през първото тримесечие на 2017 г.

След четири последователни тримесечия на спад Северна и Южна Америка започват 2018 г. с висока инвестиционна активност. Тя е постигнала ръст от 18% до 68,8 млрд. долара. САЩ са привлекли най-много инвестиции – 62,8 млрд. долара, което е ръст с 23%. Бразилия надмина прага от 1 млрд. долара трето поредно тримесечие въпреки продължаващата политическа нестабилност, а инвестиционната активност в Канада остава значително по-висока спрямо средното равнище през първото тримесечие.

За пето поредно тримесечие индустриалният сектор постига двуцифрен ръст на инвестициите от 35%. В същото време търговските площи преобръщат тенденцията на спад на обемите от миналата година и се връщат към растеж от 6% през първото тримесечие благодарение на Китай, Полша, Испания и Португалия. Инвестициите в офис площи са нараснали с 14% през първото тримесечие, докато инвестициите в хотели се запазват на равнището от същия период на миналата година.

Близо 41% от трансакциите през първото тримесечие на тази година са включвали чуждестранен купувач или продавач спрямо 39% през първото тримесечие на 2017 г.

След като се възползваха и излязоха от някои от европейските си инвестиции през 2017 г., американските инвеститори се завърнаха в региона през първото тримесечие на 2018 г. с придобивания на стойност над 2,6 млрд. долара. САЩ са били най-активният износител на капитали в света през първото тримесечие, като трансграничните инвестиции са скочили с 30% в сравнение с миналата година. 72% от инвестициите са били насочени към Европа. Дейността е била движена основно от компании за частни капиталови инвестиции, които са придобили офиси в Германия, Великобритания и Франция.

Въпреки че контролът върху капиталите в Китай се отрази сериозно на придобиванията в чужбина, компаниите от континенталната част продължават да търсят възможности в Хонконг. Най-голямата трансакция през първото тримесечие е придобиването от китайската компания  China Create Capital на офис сградата Northpoint в Хонконг на рекордната цена от 1,2 млрд. долара. Компании от континенталната част на Китай са били най-големите трансгранични купувачи на имоти в Хонконг с инвестирани близо 9,7 млрд. долара от 2014 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Глобалния Имотен балон също достигна връх !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още