IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е бъдещето на IT сектора в България?

Децата трябва да учат дисциплини, свързани с природни науки, за да се осигурят с кадри IT компаниите, съветва Петър Статев от ИКТ Клъстер

11:20 | 14.05.18 г. 5
Какво е бъдещето на IT сектора в България?

Високотехнологичният сектор в България се развива много добре, въпреки че средните заплати в България все още са ниски в сравнение с тези от западните страни.

Това мнение изказа Петър Статев, ИКТ Клъстер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той разкри още защо банките и финансовият сектор предоставяха най-големите възнаграждения в България, докато сега IT секторът ги измества и какви предизвикателства имат компаниите от бранша в България.

„Всички ние от индустрията и медиите работим, за да повлияем на решенията и на родителите при влизане в средното образование и какъв ще е техният избор за житейски път. Все още малко деца избират да учат дисциплини, свързани с природни науки, а това е основата за осигуряване на по нататъшно развитие в IT компании. Именно с тези науки се създава специфичната способността да се мисли и анализира, от която има огромна необходимост“, коментира Петър Статев.

Той обясни, че има частично реализирана идея специалисти от IT сектора да посещават средните професионални училища, но липсва повече фокус върху развитието им. Изключително добър пример за това бил скандалът със съдбата на двете професионални гимназии под шапката на Техническия университет.

„Те са сред най-добрите професионални училища в България заради уникалния си метод на обучение. Този метод трябва да бъде разширяван, а не променян или трансформиран. Именно в този тип училища се създава гръбнакът на високотехнологичната индустрия“, посочи IT експертът.

Какво още сподели той за кадрите и нуждите на високотехнологичния бизнес в България, както и за Smart Factory Hub може да видите в целия видео материал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
И да пишеш по два return-a на функция нали?! Не! Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
diasnoto
преди 5 години
Завършил съм един от двата техникума- този в гр. Правец. След него ТУ гр. София ми се стори като едни пълни с излишна информация 4 години. Ако днес трябва пак да избирам средно бих повторил, а след средното бих пропуснал БГ университетите и бих завършил някоя от академиите и веднага след това junior dev в някоя компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Но скоро може да дойде денят в който ще разбутат и този сектор за да го опоскат и него щото България се се спуснала по скоростната пързалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
khao
преди 5 години
ей, умирам за съвети от някви хора дето не работят в бранша, ами го играят консултант-разбирачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още