IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фестивалът на луксозните имоти около Кан продължава през цялата година

Цените на имотите в района на Лазурния бряг остават на нивата си от 2006 г., показва анализ на консултантската компания Savills

17:10 | 14.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато по червения килим в Кан дефилират звезди като Пенелопе Крус, Кейт Бланшет и Хавиер Бардем, звездите на недвижимите имоти в района на Лазурния бряг са Сен Тропе, Антиб и Сен-Жан-Кап-Фера и те също привличат немалко погледи.

В годишния си анализ на най-търсените луксозни имоти в света консултантската компания Savills обръща специално внимание на Лазурния бряг. Тя отбелязва, че пазарът разполага с голям брой жилища за продажба и е особено популярен сред чужденците, които преобладават при трансакциите, надхвърлящи 10 млн. евро, пише френският вестник Le Figaro.

Според Savills избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция е било добър сигнал за чуждестранните инвеститори. Но тези от тях, които са пожелали да усетят очарованието на Южна Франция, не са били склонни да платят най-високата предложена цена. В повечето случаи трансакциите са били финализирани с отстъпка между 10 и 30% от офертната цена, отбелязва Savills.

Купувачите са предимно млади хора на възраст между 35 и 45 години, които търсят имот с приятно разположение, което да превърнат в една от многобройните си резиденции по средиземноморския бряг. Средните цени на жилищата в най-търсените райони на Лазурния бряг се запазват на нивата си от 2006 г. и варират между 3 000 и 100 000 евро на кв. м. 

Savills отбелязва, че руснаците и гражданите на страни от Източна Европа се завръщат, въпреки че бюджетът им е значително занижен. В същото време белгийците и скандинавците навлизат уверено на пазара, докато британците и инвеститорите от Персийския залив запазват силните си позиции.

Французите представляват половината от купувачите на имоти в сегмента между 2 и 5 млн. евро, но почти не присъстват при трансакциите с имоти на най-висока цена.

Цените на имотите в Сен Тропе надхвърлят 50 хил. евро за кв. м и пазарът е особено активен под прага от 5 млн. евро. Антиб, който се намира близо до Ница и Кан, не е загубил способността си да съблазнява потенциални купувачи. Цените на имотите в курортния град варират между два и сто милиона евро, а вилите в Залива на милиардерите се продават на цена от над 50 хил. евро за кв. м.

Макар че имотният пазар в Лазурния бряг е доминиран от вилите, популярността на затворените жилищни комплекси нараства. Един от тях е Parc du Cap, който включва 88 апартамента и предлага засилена охрана, СПА център и тенис корт.

Сен-Жан-Кап-Фера е микропазар с едва 500 жилищни имота, но именно тук е обявен за продажба най-скъпият имот в света. Това е вила Cèdres, чиято цена е определена на 350 млн. евро. Цените на имотите в града, които предлагат директен достъп до морето, могат да надхвърлят 50 хил. евро за кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още