IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ засилват натиска върху Европа за санкции срещу Иран

Вашингтон се надява да привлече своите съюзници към действията си по отношение на иранското споразумение, но и обещава сериозни санкции

14:27 | 14.05.18 г. 2
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ внимателно засилват натиска върху европейските страни във връзка с излизането на страната от иранското ядрено споразумение, пише в коментар Politico. Европейското издание цитира думи на съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън пред CNN. В предаването "State of the Union" той коментира, че е напълно възможно САЩ да санкционират европейските държави, ако продължат да работят с Иран.

В началото на месеца американският президент извади САЩ от споразумението с Иран, с което трябваше да бъде сложен краят на ядрената програма на Техеран. Според Тръмп то не изпълнява своите функции, но пък неговото решение от своя страна беше остро критикувано от Великобритания, Германия и Франция.

Във Вашингтон се надяват, че Европа също ще се откаже от иранското споразумение, пише още Politico. Но и не изключват санкции срещу "всяка държава, която подпомага Иран в желанието му да получи ядрени оръжия", както отбелязва американският президент.

Всяка такава държава ще бъде "тежко санкционирана", коментира още президентът на САЩ по време на своето изявление миналата седмица.

Освен Европа в подкрепа на споразумението се изказаха още и Русия и Китай, допълва още Politico.

Според Джон Болтън в Европа са били изненадани от решението на САЩ да се откажат от ядреното спрозумение с Иран и учудени от строгите санкции, които налага страната.

Държавният секретар Майк Помпейо от своя страна се опитва леко да смекчи тона. Пред Fox News Sunday той коментира, че действията на САЩ не са насочени срещу европейците и Вашингтон ще работи със своите съюзници, за да разрешат проблема.

"Надявам се, че през следващите дни и седмици ще можем да постигнем сделка, която наистина ще работи, която наистина ще защитава света от лошите навици на Иран, не само от неговата ядрена програма, но и от ракетите и техните злини", казва Помпейо. Но и той е непреклонен, че европейските компании, които работят с Иран, могат да станат обект на санкции от страна на на САЩ.

Целта на Тръмп, изваждайки страната от споразумението, е да защити интересите на САЩ, смята още Помпейо и прогнозира трудни разговори с европейците в следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
150 000 000 000 USD - изтича срока Фашингтон да върне на Иран тия пари, блокирани още 70-те години.Ама нали е под.ло англо-саксонското племе, Тръмплина (май той точно) рече:а защо да им дадем тия пари срещу нищо?!Ама били техни? М'а кой ти гледа вееееее, евроатлантическите ценности ще скочат да защитават като Матросов на амбразурата милиони от втората най-древна професия!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Не им стига на евреите евровизия, ми сега и санкции.Дано натиска да е лек, защото започват да прекаляват. Всъщност прекалиха още 2007-***, но то търпението си има граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още