IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на България е нараснала с 3,5% през първото тримесечие

За първите три месеца на 2018 г. произведените стоки и услуги в страната достигат 21,2 млрд. лв., показват данни на НСИ

13:01 | 15.05.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първото тримесечие на 2018 г. икономиката на България нараства с 3,5% спрямо същия период на миналата година. Темпът остава без промяна спрямо отчетения през последните три месеца на миналата година, като основен двигател са покупките на домакинствата, макар че увеличението се забавя. Това показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани във вторник. Ръстът спрямо последното тримесечие на 2017 г. е 0,8%.

B нaчaлoтo нa мeceцa EK пpoгнoзиpa pъcт нa БBΠ пpeз тaзи гoдинa c 3,8%. Според прогнозите на Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe пък бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa ще отчете нарастване от 3,6%.

Експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2018 г. показват, че произведените стоки и услуги в страната в номинално изражение достигат 21,2 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 18,5 млрд. лв.

БВП БВП

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (85,8%), което в стойностно изражение възлиза на 18,2 млрд. лв. През първото тримесечие на 2018 г. бруто капиталообразуването е 4,2 млрд. лв. и заема 19,8% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно. 

Бруто капиталообразуването се разширява по-бързо (7,2% спрямо 4,5% през четвъртото тримесечие на 2017 г.), докато забавяне се наблюдава при потреблението (2,4% спрямо 3,8%). 

Също така износът расте по-бързо (4,6% спрямо 2%), докато вносът се повишава с по-бавни тепове (6,8% спрямо 8,3%). 

Тримесечни изменения

През първото тримесечие на 2018 г. спрямо периода октомври-декември на 2017 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,8%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0.7%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първите 3 месеца на 2018 г. принос за регистрирания икономически растеж имат инвестициите (бруто образуването на основен капитал) - с 4,8%, и износа на стоки и услуги, който е нараснал с 1,3%.

Годишни изменения

От януари до март произведените стоки и услуги се увеличават с 3,5% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 3,2%. Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 2,4%. Инвестициите пък са със 7,2% повече, а износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 4,6 и 6,8%.

По-коректна оценка обаче ще бъде публикувана на 7 юни, тъй като днешните данни се базират на наличните данни 45 дни след края на периода, става ясно от пояснителните бележки. 

 Темпото на растеж на БВП в България е средно 2,97% от 1996 г. до 2018 г., като е достигнала най-висока стойност от 17,20% през първото тримесечие на 1998 г., а рекордното дъно от -14% е генерирано през третото тримесечие на 1996 г., показват изчисления на Trading Economics. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 5 години
печалбите са изнесени зад граница една голяма и в българските банки на депозит/влог останалото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
3.5% е само инерция. 5-7% трябва да се гони като цел. Ние няма да стигнем мечтаните 100 милиарда лева произведен продукт.За сравнение Дания имат 300 милиарда в евро.Холандия е втора в света по износ на селскостопанска продукцияРеформи, реформи трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 4
popo323
преди 5 години
Когато четете лъжливи захаросани статии се замислете защо Българската борса е с такъв невиждан спад без никакво реално възстановяване вече 10 години , а и въпреки захаросаните резултати продължава да се срива .От мизерните 750 пункта падна на още по мизерните 650 въпреки непрекъснатите манупалации в Софикса , тоест ако икономиката все расте , къде са печалбите от това .Някой лъже та се къса за да се задържи на власт , да слугува на западни господари и да краде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
Мислите че чуждестранните инвестиции ще ви спасят ли :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
thehappyroger
преди 5 години
Колкото и да ми давате минуси, ще стане точно така, както съм го описал, предстои да го видите, аз вече съм го виждал ;) Физиономиите ви ще са най-симпатични около 2025-та, когато парите в бюджета няма да стигат за нищо, а *** ще е още по-деградирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 14
thehappyroger
преди 5 години
Чак кретено-масонските банки звънят да предлагат заеми, хахаха - никога повече, *** предстои да се спомине, това ще са крайните резултати от 40 години непрестанни кражби и злоупотреби, след 2021-ва икономиката ще е трайно на червено, никой *** няма да остане да се занимава да запълва вечно спуканото гърне на хазната и да живее в разпадаща се ***, тези които са инвестирали предстои да съжаляват, особено в провинцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още