IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимбабве забрани на банките си да работят с криптовалути 

Местните банки имат 60 дни, за да приключат обработването на операции с биткойни

17:53 | 16.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Зимбабве забрани на местните банки да търгуват или да обработват операции с криптовалути, докато не бъде разработено съответното законодателство. Това съобщи днес гуверньорът Джон Мангудя, цитиран от ДПА. 

Криптовалутите са популярни в Зимбабве заради нестабилната икономика на страната и честия недостиг на ликвидни средства. 

Нареждането, издадено в началото на седмицата, дава на местните банки 60 дни, за да приключат обработването на операции с биткойни, съобщава БТА. 

Централната банка нареди на всички банкови институции да не предоставят банкови услуги, за да съдействат на физически лица или дружества при работата с виртуални валути. Естеството на трансакциите с криптовалути ги прави предпочитана валута за лица, занимаващи се с пране на пари, и други престъпници, се посочва в изявлението на централната банка. 

Според професора от университета на Зимбабве и експерт по конституционно право Фадзай Махере обаче законността на решението е спорна. 

"Забраната изглежда не се основава на никой закон или регулация, да не споменаваме, че не изглежда разумна, пропорционална или справедлива", посочва той в Tweeter. 

Golix, първата и най-голяма борса за криптовалути в Зимбабве, съобщава на сайта си, че търговията продължава както обикновено.

Всичко за криптовалутите четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още