IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Диалогът за българските шофьори ще продължи

Въпросът коментира и Бойко Борисов, който заяви, че до късно снощи са продължили разговорите му с Меркел и Макрон

10:55 | 17.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че по време на вчерашната си среща с българския премиер Бойко Борисов и френския президент Еманюел Макрон е обсъден въпросът с проблемите на българските шофьори, като се предвижда диалогът между страните да бъде продължен. Това отбеляза тя при пристигането си за срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани в София.

Въпросът коментира и българският премиер Бойко Борисов, който заяви, че до късно снощи са продължили разговорите му с Меркел и Макрон. По думите му всяка от страните има своите аргументи.

„Направен е максимален диалог, няма нещо, което да не съм обяснил… Очаквам да намерим решение“, посочи премиерът. По думите му основният аргумент на Париж и Берлин е, че българските шофьори са третирани по лош начин – не спят на подходящи места и по невъзможност не могат да поддържат най-добрите хигиенни навици.

Припомняме, че днес превозвачите излизат на протест срещу предлагания законодателен пакет за мобилност на Европейската комисия, известен като закона "Макрон". Хората от бранша са категорични, че в основата на закона има дискриминация, а промените ще навредят сериозно на българския транспортен бизнес, който представлява 17 на сто или над една пета от брутния вътрешен продукт на страната.

На практика това са редица ограничения за тежкотоварните камиони, засягащи както българските превозвачи, така и тези от други държави от Централна и Източна Европа, свързани с т.нар. Мобилен пакет 1.

По отношение на темата за Гърция и Македония премиерът заяви, че колкото по-малко изказвания по въпроса се правят, толкова по-голям е шансът за постигане на напредък.

В коментара си германският канцлер пък засегна и темата за иранското споразумение. Според нея въпреки че то не е оптимално, трябва да бъде поддържано, тъй като представлява добра основа.

Що се отнася до въпроса с търговските отношения със САЩ, позицията на ЕС е ясна и тя включва и намаляване на бариерите пред търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 5 години
Между български шофьор и турски гастърбайтър има голяма разлика. Покажете на хората конкретно с примери, че не губят от реформата на Макрон. Нагнетяването на напрежение означава, че покай мирните протести се прокарват и много ислямски провокации, на които не трябва да се отговаря. Притискането на Европейските лидери с напрежение означава успех за ислямският тероризъм, защото тези аристократи от гордост и предпазливост ще започнат да се спасяват поеднинично от натиска на обществеността-тогава Европа е слаба... Изчистете речите си от теми и примери, които създават напрежение в обществото, за да можете да изработвате полезни решения, а не да се спасявате от грешките на миналото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
LaCosta
преди 5 години
"промените ще навредят сериозно на българския транспортен бизнес, който представлява 17 на сто или над една пета от брутния вътрешен продукт на страната."От кога 17 е по-голямо от 20?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още