IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скопие и Атина обсъждат името "Република Илинденска Македония"?

Двете страни постигнаха напредък по казуса на среща в София, но предстоят още преговори

16:40 | 18.05.18 г. 1
<p>
	Зоран Заев (вляво) и Алексис Ципрас в София. <em>Кадър: Еu2018bg.bg</em></p>

Зоран Заев (вляво) и Алексис Ципрас в София. Кадър: Еu2018bg.bg

Името, което премиерите на Гърция Алексис Ципрас и Македония Зоран Заев са обсъдили в София, е "Република Илинденска Македония", твърди гръцкият вестник Катимерини, позовавайки се на източници от македонското правителство.

По време на срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани имаше двустранна среща между Ципрас и Заев. След разговорите македонският премиер заяви пред журналисти, че са обсъдени няколко варианта, като един от тях категорично е отпаднал. Той обаче не даде повече подробности с мотива, че възможностите първо трябва да бъдат обсъдени от институциите в двете държави, а след това и от обществото.

AnaMpa съобщава, че в събота Алексис Ципрас ще разговаря с президента на страната Прокопиос Павлопулос по казуса с името на Македония. След това предстоят серия от срещи и разговори с лидерите на политически партии, за да ги уведоми за постигнатото на срещата.

"Катимерини" допълва, позовавайки се на македонски медии, че името "Илинденска Македония" ще бъде по-лесно прието от лидерите на опозицията в бившата югославска република. То отговаря и на искането на ООН името да се използва и в страната, и в международен план, както и на искането на Гърция да бъде вписано в Конституцията на Македония.

На този етап от Атина не дават никакви сигнали за обсъжданите имена на северената си съседка. Пред гръцки журналисти в София Алексис Ципрас коментира, че в разговорите със Заев е била преодоляна "голяма част от пътя", но все още не може да се говори за споразумение.

Той обеща, че няма да бъдат преминати "червените" линии, поставени от правителството по казуса.

Темата за името на Македония е ключова за членството на страната в ЕС и НАТО. С идването на Зоран Заев на власт започна активизиране на процеса за решаване на спора с Атина, продължаващ повече от две десетилетия.

В София Заев потвърди европейската перспектива на Скопие и посочи, че се надява да има решение по казуса с името до юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Отново, се отклониха по глупости. Изразът Македонска Република и съхранява идентичност, и не създава предпоставки за последващи териториални претенции, докато илинденска е много объркващо. По стар или нов стил? Привързано към години, дати и именни дни на /православни/ светци, вече не става & име на държава, а свидетяелство за явни бакалски пазарлъци на мхленско ниво. На мястото на македонските граждани, евентуално подписал такова нелепо споразумение за ИМЕТО НА ТЯХНАТА РОДНА СТРАНА премиер, президент или друг дребен /или едър, взе тая/ квартален бакалин, лич о аз, бих линчувал и обесил с краката нагоре. Да виси, доде му дойде акълът в празна тиква. Македония -това да не ви е фирма бе, нещастници?!? Слушайте сега, дебаваш'тамама ***, *** янки, и си заложете бомба под ***. Да гръмне по Илинден. Веднъж пи стар, и после - по нов стл. Два пъти годишно. Айсиктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още