IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават проверките срещу дивото къмпингуване

Свободно къмпингуващите не са над закона и ще бъдат проверявани, каза министърът на туризма

09:41 | 22.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Свободно къмпингуващите не са над закона и ще бъдат проверявани. Това коментира по bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. И това лято ще има проверки, не смятам, че едни хора трябва да имат права над други хора. Тези хора, които къмпингуват „свободно” по плажовете, не искат да има регулация”, заяви тя. 

Според нея именно заради „група хора на прекалено крайни позиции” работна група не е успяла да разработи облекчени регулации за създаването на къмпинги у нас.

Ангелкова отбеляза, че според съществуващата в момента регулация абсолютно се забранява на хората да опъват палатка на пясъка на плажа. По думите на министъра обаче в гората до плажа няма проблем, защото там засега не е регулирано това. Съгласно разпоредбата в Закона за туризма това също би следвало да е забранено, но не е разписано в закона. Важно е да се намери този баланс и да бъде регулирано, каза министърът.

По темата с плаж „Корал”, където природозащитници се опасяват, че частен инвеститор ще заграби плажа и прилежащата му територия, тя посочи, че е нужно изготвянето на общ устройствен план, но „когато се стартира такава процедура се слага каруцата пред коня, започват едни спорове, на които не им е мястото на този етап”. 

"Всяко лято сме в един и същи казус с "Корал", каза Ангелкова и припомни, че по време на втория мандат на кабинета "Борисов 2" и трите плажа - "Иракли", "Карадере" и "Корал " се извадиха от списъка за концесии и са изцяло за природосъобразен туризъм.

У нас има 14 плажа със син флаг. По думите на Ангелкова това е голямо постижение. "Чадърите навсякъде са различни. Чакаме началото на сезона, за да обявим на нашия сайт какви ще са цените. И това лято всички концесионери и наематели са в правото си да предлагат всякакви аксесоари, но нямат право да задължават плажуващите да ги използват", заяви министърът.

Николина Ангелкова каза, че Министерството на туризма няма никакви компетенции по отношение на шума в заведенията по Черноморието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Доста свободно се борави с терминологията. Какво е "свободно къмпингуване" и какво е "плаж"? Не всеки бряг е плаж, а за мен лично, като "диво къмпингуващ", е позорящо да съм на плаж и да броя гъбичките между пръстите на просналите се в съседство! Разбира се, моят начин не е в синхрон с намеренията на концесионерите да ми одерат кожата преди още да е видяла слънце. Затова Ангелкова и другите като нея, които нямат никакво отношение към природосъобразния начин на живот, но пък имат бол властови амбиции, ще ме преследват докрай в името на фиска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Тая същата с експертното изказване какво било правилно юридически - всичко което не било разрешено, било забранено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още