IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 юли средната пенсия се увеличава с близо 14 лв.

Минималната пенсия става 207 лв., а социалната за старост – 125 лв.

11:16 | 23.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С актуализацията на всички пенсии с 3,8% от 1 юли средната пенсия от около 360 лв. ще се увеличи с близо 14 лв. Това обяви по bTV социалният министър Бисер Петков.

Решението пенсиите да бъдат повишени бе взето още през октомври миналата година.

От юли минималната пенсия ще нарасне на 207,60 лв., а социалната за старост – на 125,58 лв., уточни министърът.

Заедно със социалната пенсия ще нараснат и всички останали пенсии, несвързани с трудова дейност, които са обвързани с нея, уточни Петков (това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия). 

Подготвят се и промени при изплащането на пенсии за деца, загубили родител или и двамата родители. Сега те имат право на помощ, ако починалите имат определен трудов стаж или при много нисък доход на тези, които ги отглеждат. Предвидено е от 1 януари 2019 г. право на пенсии да имат всички деца с починали родители, парите ще дойдат от държавата, обяви социалният министър.

Започва и подготовката на изцяло нов закон за хората с увреждания. В работната група, която го подготвя ще бъдат включени и майките на деца с увреждания, които многократно протестираха срещу системата.

Предвидена е месечна помощ от държавата за най-тежко болните хора с увреждания над 18-годишна помощ. Досега те се изплащаха по различни програми като средства за асистент.

Продължава и реформата при издаването на ТЕЛК, която предвижда нова методика за определяне на работоспособността, каза още Бисер Петков.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Подигравка с възрастните хора работили цял живот за страната си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още