IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът улеснява мобилността на работниците в ЕС

Въвежда се законоустановен изчаквателен период за новопостъпилите работници да бъдат осигурявани във фондове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване

13:04 | 23.05.18 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се транспонира европейска директива и се премахват пречки за мобилността на работниците на пазара на труда в държавите членки на ЕС, предава БТА.

С измененията се предвижда максимален срок на изчакване - до 6 месеца, след изтичането на който работодателите, в качеството им на осигурители, ще са длъжни, ако осигуряват останалите си работници и служители, да започнат да внасят осигурителни вноски във фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване или фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми за новопостъпилия работник или служител или за лицето, с което е сключен договор за възлагане на управление и контрол. 

Досега в КСО липсваше законоустановен изчаквателен период, което създаваше възможност за прилагане от страна на работодателите на необосновано дълги периоди на изчакване, в които новопостъпилите работници и служители и работещите по договор за управление и контрол да не бъдат осигурявани във фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.  

Измененията влизат в сила от 21 май 2018 г. - срокът, до който България трябваше да транспонира директивата. 

От Агенцията по заетостта уточняват, че работодателите, желаещи да наемат работници от трети държави, ще могат да се възползват от облекчени процедури при подаване на документи в Агенцията. Това е резултат от влизащите в сила от 23 май 2018 г. промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. С тези промени в българското законодателство се въвеждат изискванията на Директива (EС) № 2016/801 на ЕП и на Съвета от 11 май 2016 г.

Улесненията са свързани с условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми „au pair”. Регламентират се правата и задълженията на научните работници, студентите и стажантите, като се облекчава достъпа до българския пазара на труда на посочените групи мигранти.

Агенцията по заетостта въвежда за улеснение на работодателите контролни листове за проверка на окомплектованост на документите, публикувани към всяка конкретна процедура.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
Да се улесни пътя на работниците от западна Европа да идват да работят у нас по-лесно и така да се развиваме. --------------------------------------ае се си мисля, че народа бяга КЪМ Западна Европа не обратното как си го нарисувал щот по най-баналната логика неа с кво да им платиш на Западните работници или ?!?!...... съвсем друго на ръка са останалите неразбории за НАС в НАЩА страна камо ли за Холандец, Жабарин, etc. ...нешо нешо не си в час ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Добре, това добре остават още 200 други неща който също трябва да се упростят и улеснят и може да потръгне икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Setver
преди 5 години
Добре е че се улеснява трудовата миграция към нас, защото бизнесът ни има нужда от много работна ръка. Да се улесни пътя на работниците от западна Европа да идват да работят у нас по-лесно и така да се развиваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още