IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alexa записа тайно личен разговор и го прати на познат

Джаджата записва разговори и ги изпраща до случайни получатели от списъка с контакти

12:37 | 25.05.18 г. 5
Alexa записа тайно личен разговор и го прати на познат

Двойка от Портланд, щата Орегон, открива, че техният Amazon Alexa “слуша” и изпраща личните им разговори до случайни потребители от списъците им с контакти, информира BBC.

Това не е единственият такъв случай. Семейство установява същото, след като колега на съпруга, до когото Alexa изпраща личния им разговор, го информира за полученото съобщение, цитирайки им за какво точно си говорят в момента.

Тогава те се обръщат към Amazon за разяснение каква би могла да е причината за случващото се.

Говорител на компанията обяснява, че приложението Echo се активира след дума в разговора, която звучи като Alexa. Последвалият разговор се слуша и приема като искане за изпращане на съобщение. Alexa задава въпрос до кого трябва да бъде изпратено и интерпретира част от разговора като име на контакт. По същия начин, част от разговора се приема като „правилно“ в отговор на въпроса дали името наистина е желаният реципиент. Приложението няма звуково предупреждение, че съобщение се изпраща.

Понякога разговорът може да бъде наистина много тих, но това е предупреждение за чувствителността на приложения като Alexa, работещи със звук, особено за такива, които искат да бъдат толкова приятелски и персонални, колкото това.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 1
Minka
преди 5 години
Може би остаряваме, знам ли, но не виждам смисъл в идеята за "умните" къщи и коли. Не разбирам защо къщата, колата, телефона, парното, хладилника и т.н да мислят и да вършат всичко вместо мен. През това време аз кво ще правя? Най-вероятно се очаква да пазарувам в моловете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Познат си направи сам къщата "умна".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Protokol
преди 5 години
Късмет или не - относително... можело е да му спести години раздвоение и агония между две жени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Minka
преди 5 години
A аз вечно се чудя каква ли е ситуацията с "умните къщи" и колко от всичките тези вградени сензори докладват. И на кого докладват....(за ЦЦ знам със сигурност). За колите е същото. Умна къща ли? Никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
Kildirim_Bei
преди 5 години
Няма оправия с изкуствения интелект. И по-зле ще става.Обясненията на говорителя на компанията са убийствени - "звучи като", "приема се като", "интерпретира"...Машината решава кое е добро за вас. Късмет е, че човека не си е говорил с любовницата и разговора да е отишъл при жена му :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още