IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България

Главата на Римокатолическата църква е приел поканата

14:43 | 25.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с водената от него делегация беше на аудиенция при главата на Римокатолическата църква папа Франциск по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Швейцарски гвардейци посрещнаха българския премиер във Ватикана с военни почести. Бойко Борисов беше въведен в Апостолическия дворец от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, личен секретар на папата и префект на папския дом, съобщи пресцентърът на Министерския съвет (МС).

Преди аудиенцията с делегацията министър-председателят се срещна на четири очи с главата на Римокатолическата църква. Премиерът благодари на папа Франциск за приема във Ватикана и за възможността за честването на делото на Светите братя Кирил и Методий. 

Министър-председателят връчи официална покана за посещение на главата на Римокатолическата църква в България. Папа Франциск прие поканата да посети в най-близко бъдеще нашата страна.

„В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на европейското семейство ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа“, се посочва в поканата до папа Франциск. 

Борисов подари на папа Франциск картина, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък. От своя страна папа Франциск подари на българския министър-председател плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти. Премиерът прие подаръка от Ватикана като оценка за работата си по европриобщаването на страните от Западните Балкани.

В състава на делегацията в Рим, водена от премиера Бойко Борисов, са представители на вероизповеданията в България, на академичната общност и дейци на културата.

На аудиенцията при папа Франциск присъстваха Западно и Средноевропейският митрополит на Българската православна църква  Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на Националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Добре дошъл на Папата-фашист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още