IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия дава 6 млрд. евро за изграждане на нови жилища

Планът предвижда в идните четири години да бъдат построени 1,5 млн. апартамента и къщи

09:27 | 28.05.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия опитва да противодейства на нарастващите наеми и цени на имотите с обещанието да инвестира над 6 млрд. евро (7 млрд. долара) в изграждането на нови жилища, предава Bloomberg.

Програмата предвижда да бъдат построени 1,5 млн. апартамента и къщи в идните четири години, съобщи канцлерът Ангела Меркел в седмичното си видео обръщение. Планът включва предоставянето на федерални средства в размер на 2 млрд. евро за изграждането на социални жилища, както и данъчни стимули за насърчаването на развитието на достъпни жилища за хора със средни доходи. Правителството предоставя средства и за да помогне на семействата да си позволят собствен дом.

„За мнозина една от горещите теми на нашето време е намирането на достъпно жилище. Федералното правителство реагира на това с жилищна офанзива, която ще бъде задействана стъпка по стъпка“, заяви Меркел във видео обръщението си.

Растящите разходи за жилища заплашват да разкъсат социалната тъкан на Германия. В Берлин наемите растат със средно близо 60% от 2009 г. насам, сочат данни на компанията Bulwiengesa AG. Строителството на жилища не успява да отговори на търсенето на фона на установяването на хиляди хора в германската столица всяка година.

През април около 13 хил. души организираха протестно шествие в Берлин срещу растящите наеми, припомня DPA.
Осигуряването на нови жилища е изключително необходимо, заяви Меркел и допълни, че това е „балансирана офанзива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 5 години
Алоооооо??????!!!!!!!!!!!! Как със 6 милиарда евро ще подслониш примерно 6 милиона германеца? По 1000 евро на човек. Ти в кучешки колиби или в палатки ще настаняваш германците. Парите са за няма и 100 000 жилища. Кажи го 200 000 човека. Някъде около 0.25 процента от населението за година. Ама не и 6 до 10 процента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
pecan
преди 5 години
6 млрд евро на 3 000 млр евро GDP , не е като 2 млрд лева за саниране на 90 млрд лева GDP
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
panther
преди 5 години
1.5 милиона са плановете за всички построени жилища в Германия за следващите 4 години. Което е увеличение с 50% спямо предните 4 години.6 милиарда Евро са 16-17% от военните разходи на Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 5 години
Германия дава някаква помощ в размер на 6 милиарда, но няма да строи 1.5 милиона жилища, защото така на апартамент(да не говорим за къщи) се падат 4 000 евро. Тази сума не е достатъчна дори за проектиране. Друг е въпроса ако това е четиригодишна програма и планираните средства само за година са 6 милиарда. Ама кой да превежда. Няма да се учудя ако това е гугълски превод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Ако 6-10% от населението на Германия са нищо, въобще няма да те оборвам, защото броя на населението, което ще подслонят тези апартаменти е значителен процент от германското население :) Нали няма нужда да строят къщи за по 2-3 милиона евро, за да те впечятлят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
При БВП 3 400 милиарда евро грубо и бюджет сигурно над 1200 милиарда едни 6 милиада са точно нищо в Германия. Надявам се никой в този сайт поне няма да тръгне да ме оборва за това. Иначе идеята държавата да се намеси на пазара на имоти не е лоша. САЩ го правят целенасочено и от ипотечния пазар зависи цялата им икономика. Някой ще каже, че не е пазарно, но имотните балони ако и да са пазарни са доста вредни за обикновения гражданин на нормална заплата. Въпросът е дали това не е социална програма за чужди нашественици, плащана от германските работници. По-скоро на млади семейства трябва да се помага - семейства с двама работещи особено. У нас между другото Марешки го предлагаше последно, но никой не му обърна внимание. Аз не съм фен на Марешки, но ако прокара такава програма за младите семейства у нас бих го подкрепил. Просто младите бягат и то все по-упорито, успешно и без идея за връщане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още