IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джамия в Лондон вече приема дарения в биткойни

Религиозните мюсюлмани са длъжни да дават милостиня, чиито размер често се изчислява на основата на ислямски текстове като 2,5 процента от богатството им

20:03 | 28.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Джамия в Лондон вече приема дарения в биткойни, съобщи Ройтерс.

Храмът, разположен в източната част на британската столица, е решил да приема биткойни и други криптовалути в опит да разшири дарителската си база и да намали разходите за комисионни при валутен обмен.

"За донор, който вече има сметка в биткойни или етериум, усилието да обърне криптовалутите в, да кажем, британски лири или долари, може да бъде доста натоварващо. Джамията на практика поема това бреме", казва консултантът Лукаш Мюзиъл, който е помогнал на джамията да въведе технологията.

Египетският велик мюфтия, върховният сунитски духовник в страната, по-рано тази година заяви, че биткойнът не е разрешен от ислямския закон. Имамът на лондонската джамия Абдала Адейеми обаче защити решението на храма.
"Биткойнът е като всяка друга валута. Той е приет от група хора. Самите ние не търгуваме...ние сме благотворителна организация", каза той.

Джамията допълни, че е една от малкото сред стотиците в Лондон, които приемат криптовалути и това вече има впечатляващи резултати - тя е на път тази година да удвои получените дарения до над 10 000 бр. лири (13 300 долара).
Религиозните мюсюлмани са длъжни да дават милостиня, чиито размер често се изчислява на основата на ислямски текстове като 2,5 процента от богатството им. Мнозина изпълняват този религиозен дълг през свещения месец Рамазан, когато мюсюлманските благотворителни организации са най-активни.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
С тази почти непроследима валута се финансират все весели събития. Като появата на клойна БОБО на Тайм Скуеар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още