IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Ще трябва да пишем по-задълбочено домашно за влизането в еврозоната

Пожелавам на правителството да оползотвори доверието, което се изгради при моето посещение в Русия, каза Румен Радев

21:51 | 29.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ще трябва тепърва да пишем по-задълбочено домашно за влизането на България в еврозоната. Това коментира президентът Румен Радев в интервю за БТА.

Държавният глава направи задълбочен анализ по редица важни за политиката и икономиката теми.

Що се отнася до заявките, че до края на председателството България ще влезе в чакалнята на еврозоната, президентът заяви: Трябва да направим анализ и оценка на риска за присъединяването на нашата крехка икономика и неустойчива социална система към еврозоната. Трябва да имаме ясен национален план, който да ни гарантира стабилност и на икономиката, и на нашата социална система, и в процеса на присъединяването и след него.

Той е категоричен, че присъединяването към еврозоната е стратегическа цел на България. Това присъединяване ще ни гарантира България да бъде в ядрото на европейските интеграционни процеси. Трябва обаче да сме наясно кога, при какви условия, на каква цена ние ще можем да станем част от тези единни европейски процеси, предупреди президентът. 

И продължи: Когато се срещнем с лидерите и на Чехия, и на Полша, аз задавам такива въпроси: защо при една много по-мощна и устойчива икономика и социална система те не подават молба за членство. Получавам интересни отговори, които си струва да анализираме и да погледнем този проблем от всички възможни страни. Както всички знаехме, ние сме отличници, написали своето "домашно", покрили всички числови критерии и едва ли не от нашата воля и вътрешен консенсус и решение зависеше кога ще поведем борба за влизане в т. нар. чакалня за еврозоната. И даже поехме ангажимент, вътрешно наше обещание това да се случи до края на европредседателството, заяви президентът.

Последните новини от Брюксел обаче показват, че и това няма да стане. Причините са до болка познати и аз не искам тук отново да ги коментирам, каза той. Но това, което явно породи смут в България, е настояването на нашите европейски партньори и на Европейската централна банка, на Европейската комисия влизането в чакалнята да бъде обвързано с влизането в Банковия съюз. А това вече влече след себе си много по-сериозни условия. Това означава истински, реален мониторинг на нашата банкова система, коментира Радев.

Според президента също така трябва да направим анализ и оценка на риска за присъединяването на "нашата крехка икономика и неустойчива социална система" към еврозоната. Трябва да имаме ясен национален план, който да ни гарантира стабилност и на икономиката, и на нашата социална система, и в процеса на присъединяването и след него. Така че, явно тук ще трябва тепърва да пишем по-задълбочено домашно, коментира държавният глава.

Визитата в Русия

Румен Радев определи визитата си в Русия като важна крачка за възстановяване на доверието и за изграждане на отношения на основата на равноправие и взаимно уважение. Определено мисля, че Русия също е готова и има воля в тази посока, каза президентът. И пожела на правителството, визирайки предстоящата среща на премиера с Владимир Путин, да оползотвори това доверие, което се изгради. Бих се радвал правителствената делегация, водена от премиера Борисов, да конкретизира сътрудничеството, защото това е в интерес и на двете държави, в интерес и на Европа, каза държавният глава.

Радев припомни основни теми, които е поставил пред Путин и Медведев.

В тези разговори поставих много ясно областите, където България много трудно може да отстъпи. Например лицензиите за производство на въоръжение от нашия военнопромишлен комплекс. Не можем да допуснем друга държава отвън да ни разрешава къде и как да изнасяме оръжие, произведено в България. Повдигнах важни въпроси, касаещи облекчени условия и по-добри цени на доставка на руски енергийни ресурси. По-добри условия за присъствие на български бизнес на руския пазар. И руската страна демонстрира наистина една откритост и готовност за конструктивно обсъждане на тези въпроси и наистина получаване на едни по-добри условия за България. И аз силно се надявам българското правителство да продължи работата в тази насока и да постигне конкретни резултати”, посочи президентът.

Проектът за газов хъб "Балкан" е рационален

На въпрос дали България ще изгражда "Български поток" или газов хъб "Балкан" президентът отговори: „Мисля, че и двете ще станат реалност”. И отбеляза, че газовият хъб "Балкан" е рожба на кризисен пиар след скандалния провал на проекта "Южен поток". За да има хъб обаче, трябва да има газ. А газ няма. Между другото това е един рационален проект - газовият хъб, и той трябва да бъде подкрепен. Но точно липсата на газ рискува този многомилионен проект да гълта пари за разработка и строежи, без да е ясно точно как и с какво ще функционира този проект. 

Както виждаме, газ към момента няма за този хъб. Предстои спиране на трансбалканския газопровод, единственият към нас през Украйна и от нас към нашите съседи. "Южен поток" е загробен. Добив, оказа се, че няма да можем да имаме собствен. Втората тръба на "Турски поток" започна своето изграждане, но е неясно накъде ще продължи - през Гърция за Италия или към нас. Това означава, че в средносрочна перспектива газовият хъб, и то с ограничен капацитет на интерконекторите, които едва сега ще започнат да се изграждат, газовият хъб може само да спомогне за диверсификацията на нашето собствено снабдяване с газ и то твърде условно.

Ако искаме наистина да удовлетворим нашите големи амбиции да бъдем страна, която разпределя, продава, доставя газ, това означава, че трябва отнякъде да има газопровод с капацитет. Най-вероятно, ако успеем да се преборим, това е втората тръба на "Турски поток". Но това означава допълнителна зависимост от още една страна транзитьор, това означава по-голяма цена и по-голям риск за доставките, коментира държавният глава.

За да може да отстояваме нашите интереси, крайно време е да имаме енергийна стратегия в средносрочен и дългосрочен план, която да извърши дълбок анализ и която да постави ясни цели, каза Радев относно решението на Европейския съюз от миналата седмица за облекчаване на доставките на газ на пет държави, включително и България.

“Защо Меркел беше в Русия и настояваше за "Северен поток"? Защото много ясно знае, че бъдещето е на държави с конкурентоспособна икономика, а това означава достъп до евтина енергия и сигурност на доставките. Нещо повече - виждате, че сега всички държави се борят да получават повече газ, да могат да го разпределят, продават и транзитират за други държави. Това означава големи такси, значителни приходи, сигурност и влияние. И затова аз много се надявам, че Европа, и времето идва най-сетне да постави на принципна позиция този въпрос, че когато говорим за енергийна сигурност и енергийна ефективност, най-добре е тези тръби да влизат директно в държави от Европейския съюз”, коментира Радев.

За мен е недопустимо да има тук един двоен стандарт към отделни държави. Не само по отношение на храните, но и по отношение на енергетиката. Защо "Северен поток 2" да може, а "Южен поток" да не може. Защо може едни държави съвсем свободно и открито да получават огромни приходи от транзит на газ, а други държави да трябва да завоалират своите намерения със сложни формулировки точно за тези си амбиции, каза още президентът.

Вярвам, че усложнената геостратегическа обстановка, средата за сигурност и амбициите на Европа за конкурентоспособност на икономиката ще дават импулси за в бъдеще и на двата проекта - и на газовия хъб, и на проекта за пряка доставка на руски газ през Черно море за България и оттам за следващите страни от Европа, посочи Радев.

Рестартът на проекта АЕЦ "Белене"?

Атомната електроцентрала "Белене" трябва да бъде построена, но при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с минимален финансов риск за държавата, при доказана целесъобразност и много важно - при надеждни механизми за контрол на ядрения риск. 

Виждате, че политиците от мнозинството, които съвсем доскоро парадираха със спирането на проекта, сега парадират с неговото възобновяване, посочи той.

Сделката за ЧЕЗ - открит казус

Скандалът с ЧЕЗ извади на повърхността много тревожни въпроси, посочи Румен Радев. Той посочи, че до ден днешен няма отговор на нито един от поставените въпроси - Кой стои реално зад тази сделка и кой даде политически гаранции. Защото без тях на всички ни е ясно, че тя няма как изобщо да тръгне. Защо службите не сработиха и чий интерес отстояха? И най-важният въпрос - какви са финансовите схеми и откъде ще дойдат парите, пита Радев.

Въпросите остават. И съм убеден, че ако говорим за защита на държавния интерес, трябва да бъде установена истината и трябва да се потърси отговорност от определени хора. За мен случаят ЧЕЗ е открит, заяви Радев.

Европредседателството - разминаване между фанфарния тон и реалните резултати

Що се отнася до европредседателството оценката на президента е, че има разминаване между фанфарния тон и реалните резултати, които по думите му преминаха изцяло в сферата на обещанията.

Страните от Западните Балкани не получиха ясна перспектива за присъединяване, но за сметка на това ние занимаваме хората с фотосесия от посрещания, изпращания, колко европейски лидери ще седнат на една маса и много важно как точно ще се ръкуват,  което се превръща едва ли не в основен критерий за успеха на председателството. Мисля, че прекалената употреба на европейското председателство за политически PR някакси погасява европейската симпатия на българите, коментира той.

Смятам, че ако със същата страст, с която българското правителство се хвърли да работи за просперитета на народите от Западните Балкани, ако със същата страст правителството се хвърли да работи за собствения си народ, тогава ни очаква едно по-добро бъдеще. Стига, разбира се, ефективността да бъде на доста по-високо ниво от тази демонстрирана за Западните Балкани, обобщи президентът.

Диалогът между институциите

Виждате, че диалог няма, каза Румен Радев на въпрос за диалога между институциите.

Срещата между Европейския съюз и Турция бе договорена с чужд канцлер, без да бъде уведомен българският президент, при положение, че се кани президент на съседна държава. Българският президент не беше поканен на Срещата на върха на нашето европредседателство. Българският президент научава за визитата на нашия премиер в Русия от чужди държавници.

Считам, че някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм убеден застъпник на демокрацията, посочи Радев. И поясни: Това е обсебването на всички институции, не само институции, медии и т. н.

За корупцията България говори много и прави малко

За корупцията България говори много и прави малко, каза Румен Радев относно създаването на "мегаорган", който да се бори с корупцията.

Що се отнася до новия орган, то показателно е, че самият закон - започнаха ремонтите по него, още преди да бъде обнародван. И аз съм сигурен, че този процес ще продължава по ремонтиране на този закон. Но моето мнение за органа е известно - за новия създаден мегаорган за борба с корупцията. И то не толкова за това, че той е абсолютно подвластен на мнозинството в парламента, най-вече за това, че неговите правомощия и структура и инструментариум са насочени повече към борба с корупцията в миналото, отколкото да има ефективни инструменти за разкриване, пресичане, предотвратяване и разследване на корупционни схеми сега, в наши дни, и гарант, разбира се, и в бъдеще да се процедира по този начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RisingStar11
преди 5 години
Не на еврото като официална платежна валута! България трябва да има максимална независимост от Гейския запад, който е решил да унищожи Белия Християнин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още