IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата в Москва: Какво се разбраха Борисов и Путин?

Не бива да отиваме с кошница, която е абсолютно нереалистична, каза политологът Татяна Буруджиева

11:36 | 31.05.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Премиерът отиде в Москва с конкретни проекти, но не трябва да тълкуваме това като подпис върху договор, има много стъпки да се извървят. Това каза политологът Татяна Буруджиева в коментар след срещата на Бойко Борисов и Владимир Путин.

Припомняме, че в сряда след срещата си с Владимир Путин Бойко Борисов обяви, че Русия няма против да се направи връзка по сушата между строящия се "Турски поток" и България, чрез който да се захранва газовият хъб "Балкан". Въпреки това обаче всички детайли по разходите за свързването с газовата мрежа, като и условията по търгуването и транзитирането на газа ще се договарят тепърва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че няма договорки за доставки на газ в България по "Турски поток". При преговорите между руския президент и българския премиер не са постигнати конкретни договорености, заяви вчера пред медии говорителят Песков.

След срещата Москва обяви готовност да участва в проекта АЕЦ „Белене”.

Мащабните енергийни проекти и големите политически залози коментираха по Нова телевизия политологът Татяна Буруджиева и Георги Харизанов от Института за дясна политика.

„Не бива да отиваме с една кошница, която е абсолютно нереалистична. Никой не може да очаква от такова посещение да се подпишат договори”, заяви Татяна Буруджиева. 

„Премиерът отиде с конкретни проекти. Не знам защо днес това трябва да го тълкуваме едва ли не като подпис върху договор. Не! Има много стъпки да се извървят”, коментира Буруджиева.

„Срещата на политическите лидери е да се изрази политическа воля. Няма за какво да се извиняваме на Русия. Да, „Южен поток” беше спрян, но той беше спрян, защото нарушава либерализационния пакет, защото беше натоварен с тежки корупционни процедури тук”, заяви Георги Харизанов.

По думите му оттук нататък техническа работа на компаниите е да договорят въпросните газови трасета.

„След вчерашното решение на Международния арбитраж по съдебния иск на украинската компания към „Газпром” ситуацията с транзита през Украйна се усложнява. Всеки, който подценява газовите доставки, е кръгъл глупак. Изключително важно е тези разговори да продължат, защото те касаят развитието на българската икономика”, заяви още Харизанов.

„Ние се отказахме от „Южен поток” и сме съдени от руската страна, но всеки си търси своя интерес. И България щеше да съди Русия, ако бяхме инвестирали толкова в един проект и след това той се разпадне”, коментира Буруджиева. Трябва да уважим способността да преценяваш и да си виждаш и грешките. В политиката това не е толкова лесен ход. Не мисля, че му е било приятно на премиера да каже. Но факт е, че загубихме от нереализирането на този проект, коментира политологът.

„България е спазвала стриктно европейското законодателство и така проектът „Южен поток” не е реализиран”, коментира Георги Харизанов. „България не може да загуби от това, че е лоялен член на НАТО и ЕС. Продължавам да съм скептик, че ще се случи каквото и да е с „Белене”.

Харизанов продължи: „Българският интерес е доставки на възможно най-евтини енергоносители за българската икономика, която има задача да расте и да става все по-голяма. Без да има достъп до евтина енергия и евтини ресурси, това е невъзможно”.

Експертът по национална сигурност и геополитика Боян Чуков също коментира визитата в Москва пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
Хюсейната кърти, да бехте го пратили него там, той ше опрай нешата ..... :)))P.S. тъжно да има такива психично болни, за тва и се изнесе народо и ореде с 4 млн. преди такива комумягите ги лекуваха фоста ефикасно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
forexar
преди 5 години
"Провал!" ... казано накратко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
ТРИ ШАМАРА ЗА БОРИСОВ: РУСИЯ, УНГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ УНИЗИХА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕРВ рамките на 72 часа три държави тежко шамаросаха нашия премиер и показаха колко скъпо ни струва наведената му поза пред Брюксел и Вашингтон.Първо македонският премиер Зоран Заев извъртя пореден номер на софийския си приятел и обяви, че почти е договорил с гърците името Република Северна Македония. Ако Скопие и Атина наистина се обединят около това име, то е откровена териториална претенция към Пиринския край, който в географско отношение е част от Северна Македония. Седмица по-рано Заев упорито настояваше за името Илинденска Македония, отлично съзнавайки, че подобно наименование е грозно присвояване на чисто българското Илинденско-Преображенското въстание от 1903-та. Заради натиска от НАТО и ЕС, Борисов даде всичко, което поиска Заев, но получава шамар след шамар от скопския си колега. За разлика от отстъпчивия Борисов, Алексис Ципрас твърдо държи на това условие: Ако македонците искат членство в НАТО, да променят конституцията си и премахнат член 49, задължаващ Скопие да обгрижва македонските малцинства в съседни държави Македонският шамар е унизителен, но руският удар е направо съкрушаващ. Само час след срещата Путин-Борисов, говорителят на Кремъл Песков категорично отрече двамата да са се договорили за тръба от Турски поток към България или за втора тръба от Турски поток директно към нашата територия. Пестеливият на думи Песков бе категоричен: Не, не са се договорили. Не е била и целта да се договорят, не е имало възможност за преговори между президента и министър-председателя, за да се договорят за това. По думите му няма как отклонението да се реализира, защото няма необходимите гаранции от Европейската комисия и България. Опровержението на Песков е международен скандал, защото Борисов твърдеше обратното. До момента обществените БНТ и БНР пазят пълно мълчание и така съзнателно дезинформират обществеността. Третият шамар дойде от Унгария, след като унгарският външен министър отхвърли предложението на България за мигрантски квоти и обвини София, че налага опасен за Европа проект. Външният министър Екатерина Захариева гузно замълча, а бе длъжна да отговори на унгарския си колега. Но какво да каже госпожата, след като самата тя защитаваше абсурдната идея на Борисов, повтарящ като папагал идеята на Меркел за задължително преразпределение на мигранти в рамките на ЕС.Нека сложим ръка на сърцето и се запитаме: След три геополитически шамара (и то в рамките на три дни!), не е ли време за оставката на премиера? Дипломация не се прави със страстни прегръдки и унизителни поклони!Велизар Енчев, Фейсбук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Ние и досега си го получаваме отвсякъде, ама дали ни харесва е въпросът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 16
lyusien
преди 5 години
Говорили са си общи приказки като са наблегнали на разговорите за кучета За какво ни са тези потоци и А Е Ц Българската икономика се нуждае от само 5 милиарда куб метра газ и може да си го получи от всякъде-Турция Гърция Румъния Вероятно и на по ниски цени от руския газ Ел енергия се произвежда достатъчно и в дълготраен период населението намалява а се увеличава енергиината ефективност *** политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още