IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните имоти в Кипър предоставят паспорт за слънцето

Програмата за предоставяне на виза срещу инвестиции в имоти привлича чуждестранни купувачи

11:32 | 04.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Пътят към Лимасол, на южното крайбрежие в Кипър, е осеян с билбордове на лъскави нови жилищни строежи. Средният европеец обаче вероятно ще се затрудни с прочитането им, тъй като обикновено са написани на руски или китайски език, пише Financial Times.

Билбордовете са показателни за пазара на луксозни имоти в града, който в последните пет години е движен предимно от чуждестранни капитали. Според Александрос Мулас, директор на отдел „Международно развитие“ в Savills, кипърското правителство „привлече чуждестранни инвестиции и в същото време позволи на местни предприемачи да се възползват от изцяло нови възможности“.

Лимасол преживява бум на луксозното строителство, който бързо променя облика на града. На крайбрежието строителни кранове се извисяват над скелето на 37-етажната кула ONE, изграждана от строителната компания Pafilia. Триетажният пентхаус ще бъде завършен едва догодина, но вече е продаден за 19 млн. евро, съобщава компанията. Когато бъде завършена, собствениците могат с основание да кажат, че това е най-високият дом в най-високата сграда в Кипър, поне докато не бъдат изградени кулите „Трилогия“ надолу по същата улица. Макар че не се очаква да бъдат завършени до 2023 г., трите кули, които ще имат до 38 етажа, са привлекли 40 млн. евро от продажби и резервации, съобщава строителната компания Cybarco.

Двустаен апартамент на 30-я етаж на Трилогия Запад се продава за 2,08 млн. евро. В Limassol Del Mar, комплекс със 168 жилища, който трябва да бъде завършен през 2020 г., тристаен апартамент с гледка към Средиземно море, се продава чрез компанията Leptos Estates за 3,69 млн. евро.

„В момента има забележително голямо търсене на нови и висококачествени жилища по крайбрежието“, казва Лефтерис Константину, директор на местната имотна агенция Louis Estates. “Търсенето идва главно от чуждестранни купувачи и инвеститори, предимно руснаци, но също така има значително търсене от арабските страни и Китай“, допълва той.

Голяма притегателна сила има програмата „златна виза“ в Кипър, въведена след финансовата криза през 2012-2013 г. Тя предвижда предоставянето на постоянно местожителство на всеки, който е готов да инвестира 300 хил. евро в имот. Срещу два милиона евро купувачите могат да получат пълно кипърско гражданство.

Брокерите на недвижими имоти бързо се възползваха от програмата за гражданство и тя се е превърнала в стандартен елемент от повечето имотни обяви в Кипър. Някои са по-дръзки от други. „Сдобийте се с кипърско гражданство за 180 дни“, обявява BuySell Cyprus на сайта си. Не липсват и други: „Ще можете да пътувате, да живеете и работите във всички 28 страни членки на ЕС“ и „Ще бъдете гражданин на данъчен рай в Европа“.

“Повечето ни клиенти купуват имот въз основа на продукта, локацията и цената, но в крайна сметка инвестират в Лимасол, защото виждат огромния му потенциал“, казва Михалис Хаджипанайоту, главен изпълнителен директор на Cybarco.

Строителната компания съобщава, че не рекламира открито програмата за предоставяне на гражданство, но публикува секция за нея на сайта на Трилогия.  Програмите за гражданство несъмнено са популярни, като са донесли 4 млрд. евро на икономиката до миналата година, сочат данни на правителството. През март около 51% от всички имоти в Кипър са били купени от чужденци. Но има притеснения, че новите проекти разчитат прекомерно на купувачи, които са кандидати за гражданство или виза.

„По мое мнение повечето купувачи на паспорти нямат реални намерения да останат завинаги в Кипър“, казва Андонис Лоизу, анализатор и брокер на имоти. Купувачите трябва да задържат имота, купен чрез програмата, за три години. Неговата компания очаква, че след този период голяма част от тях ще продадат имота си на доста по-ниски цени от първоначално платените от тях.

„Пазарът на луксозни имоти в Лимасол беше движен от руснаци от години, дори преди обявяването на стимулите“, казва Константину. Повишаването в последно време на чуждестранните инвестиции подложи стоки и услуги на инфлационен натиск, включително и заради цените на имотите.

Миналата година цените на жилищата в Кипър нараснаха с 33%, сочат данни на PwC. Наемите в Лимасол се повишиха с около 25 на сто в последните две години, казва Лоизу. В същото време средното сезонно изгладено възнаграждение в Кипър в последното тримесечие на 2017 г. беше 1 892 евро, приблизително колкото и през 2009 г.

„Цените на абсолютно всичко се повишиха, а заплатите не са. Понякога изглежда, че правителството не взема предвид нуждите на местното население, когато става дума за тези проекти“, казва 28-годишната Тетис Чакос, която работи в корабната индустрия и търси да наеме или купи имот с приятеля си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
2008 *** година, втора част
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още