IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Wall Street обикна Microsoft отново?

Софтуерният гигант мина Google по пазарна оценка. Amazon ли е следващата цел?

15:18 | 31.05.18 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела говори по време на технологичния форум Viva Tech start-up and technology summit в Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела говори по време на технологичния форум Viva Tech start-up and technology summit в Париж. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела може да се похвали на основателя на концерна Бил Гейтс, че цената на акциите на компанията никога не е била по-висока от сегашната в 32-годишната история на Microsoft.
А пазарната оценка на софтуерния производител вече надвишава и тази на конкурента му Google.

Акциите на Microsoft поскъпнаха с близо 1% в сряда, а само през тази година цената им се е покачила с над 15%. Компанията в момента се оценява на 760 млрд. долара, повече от пазарната капитализация на Alphabet – собственика на Google, чиято оценка е 745 млрд. долара, информира CNN. 



Така Microsoft следва Amazon, която е по-скъпа с около 30 млрд. долара.

Apple, компанията с най-висока пазарна оценка в света, струва около 920 млрд. долара.

Очакванията са приходите и печалбата на Microsoft да нараснат с повече от 10% през следващите няколко години, което е наистина впечатляващо за компания с такъв размер.

При това времената никога не са били по-добри за Microsoft. Изпълнителният директор на компанията Сатя Надела залага много повече на облачните технологии, след като през 2014 г. бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър напусна компанията.

Бизнесът има огромен интерес към софтуера Office 365 и облачните услуги Azure. Голяма и успешна инвестиция за Microsoft се оказа и сделката за социалната мрежа Linkedin за 26 млрд. долара през 2016 г.

Това са само някои от причините, поради които Wall Street обикна Microsoft отново.

Анализатори твърдят, че пазарната оценка на Microsoft скоро ще достигне 1 трилион долара. Това е повишение спрямо сегашната пазарна капитализация на компанията от над 30%.

Microsoft вече мина Google по пазарна цена. Дали Amazon не е следващата цел?

Още подобни анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 5 години
щото им дойде акъла, чичо Били прави всичко ... той не разчита само на един трелефон и тълпа от сектанти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още