IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: „Турски поток” ще минава през България, детайлите ще се уточняват

Страната ни трябва да реализира проекта АЕЦ „Белене”, категорична е министърът на енергетиката

09:59 | 01.06.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През България ще минава тръбата за „Турски поток” и ние ще имаме възможност да транспортираме природен газ. Известни количества може би ще се търгуват, но това са детайли, които ще се доуточняват. Разговорите тепърва започват”. Това заяви по Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя бе категорична, че подобни стратегически важни проекти за България трябва да бъдат изцяло съобразени с европейското законодателство. 

Трябва да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа, като не позволим да бъдем заобиколени от мащабните инфраструктурни проекти, коментира още министър Петкова.

Тя е категорична, че преминаването на „Турски поток” през страната ни ще гарантира сигурност на доставките и либерализация на пазара на природен газ.

Ако някой очаква от нас да сключим някакъв договор, пък после да му мислим, няма как това да се случи, заяви Петкова. Това са отговорни процеси, стратегически за България, и трябва да бъде обмислен всеки детайл, съобразен с европейското законодателство, допълни министърът. 

Според министър Петкова е изключително важно да бъде изградена АЕЦ „Белене”. Тя посочи три сценария за бъдещето на централата.

Най-негативният сценарий е да не се прави нищо по проекта. Вторият вариант е да продадем оборудването, което е много малко вероятно. Третият вариант е да разработим проекта, каза Петкова.

Тя подчерта, че „има реален риск НЕК да бъде декапитализирана и затова трябва по най-добрия за България и гражданите начин да оползотворим това, което притежаваме”.

Компанията дължи 1,176 млрд. лева на държавата и има около 1,3 млрд. лева други разходи, натрупани през годините, обясни енергийният министър.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
...."детайлите ще се уточняват"....Ами нали ДЕТАЙЛИТЕ правят проекта смислен и не! Щом не са обсъждани детайлите защо изобщо ходихте и то по тяхна покана, откажете поканата щом ДЕТАЙЛИТЕ са антибългарски...а не да приемате всички изнудвания без ДЕТАЙЛИТЕ!!!! За какво се извинява Борисов и чака прошчица от големия "брат"???...за фирмите на първанов и доган???...сега ще се извинява и на Ердоган!!!! Никой не уважава подлогата...А Борисов е време да изчезва от политиката въобще! Достатъчно е компрометиран и втеден за БГ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Много бързо забравяте. Не сме спирали Южен поток - спря го с устно изявление Путин от Анкара. Няма черно на бяло. Юридически сигурно продължава да съществува? Доскоро едни чиновници там даже продължаваха да получават заплати!?... А защо го спря - щото голямата руска мутра искаше да му се подпишем на бял лист - толкова неясни неща имаше в проектодоговора. Но нищо ново - то и Белене беше (e) същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Не знам тая откровена глупост от къде си я прочел, но интересно би ми било да видя стенограмата от срещата между Макейн и Орешарски и как Макейн успя за час между две кебапчета да убеди "българската" БСП и "руската" ДПС да спрат руския южен поток.Ама то беше в неделя и стенографите бяха в отпуска тогава, жалко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Смечница. Тази женица е една сешница. Всичко може да минава през България ама важното е да не е директно, а да може всеки да ни дърпа шалтера ако пожелае. На практика замяната на заисимост от Русия и Украйна със зависимост от Русия и Турция какво точно ни дава не разбирам. Южен Паток поне си беше директен. Явно сме васал на султана. Плашаме газов данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
абе другари, обсъждайте опорките на сутрешната оперативка, не спорете по форумите, че лъсва тъпотата ви ... ДПС е руска партия, не е турска даже това си го проспал ! за справка, питай Доганя що му е забранено да влиза в Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Исках да напиша римляните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Звездичките са вместо ромите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
*** са 500 хил., останалите защо гласуват за тези партии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"Детайлите са убийствени не само за ГЕРБ, но и за БСП-ДПС. Обаче, защо точно тези три партии са с най-голяма подкрепа в България не мога да си обясня. "Елементарно Уотсън. Могат да ти кажат например сссиганите от Стара Загора, които получаваха дарение преди изборите дрехи с 50-тачка в джоба.Е, дошли били полицаи, *** вече дрехите (парите) били раздадени.Виж какво стана в Галиче тия дни! ГРОБ+сссигани = ВСЛ (вечна семейна любов)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
Трябва да сме обективни. Проектът беше спрян от Орешарски, който беше начело на кабинет съставен от БСП и ДПС. На ДПС изгодата май вече е ясна, в момента Турция ще намаже дебело филията. На БСП обаче каква беше изгодата от спирането на проекта, не мога да си обясня, освен с формулата за стойността на парите във времето, т.е. някой ще бъде компенсиран за спрения от Орешарски проект, въпреки, че видимо имаше външен натиск от САЩ и други наши европейски приятели. СП2 беше ускорен спешно, въпреки предсмъртните вопли на Порошенко, на който току що бяха отрязали сочно парче от украинската губерния. Детайлите са убийствени не само за ГЕРБ, но и за БСП-ДПС. Обаче, защо точно тези три партии са с най-голяма подкрепа в България не мога да си обясня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още