IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Отбраната остава мисия на НАТО

Усилията на ЕС за подобряване на отбранителните сили са в помощ на НАТО, смята бившият министър на отбраната Тодор Тагарев

10:27 | 02.06.18 г. 6
Експерт: Отбраната остава мисия на НАТО

Инициативата за модернизиране на армията и подобряване на отбранителните сили в Европейския съюз (ЕС) не е нова, ясно е, че трябва да вървим в тази посока. Страните членки на ЕС много трудно могат да направят нещо сами в това отношение и е необходимо единство по проблема. Това каза Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тагарев посочи отбраната като мисия на НАТО и допълни, че усилията на ЕС за подобряване на отбранителните сили трябва да се разглеждат като такива, които да са в помощ на НАТО.

"Категорично отбраната остава мисия на НАТО. Никой не си прави илюзията, че ЕС в някакъв момент ще инвестира толкова усилия, че да може да гарантира териториална отбрана при една мащабна заплаха. Такъв сценарий не съществува. В този смисъл развитието на европейски способности се разглежда като ефикасен инструмент, който допринася за изпълнение на мисии в рамките на НАТО", заяви Тагарев.

"Ние нямаме пълно припокриване на зоните на интерес на свата съюза. Поради тази причина ЕС трябва да разполага със стратегическа автономност", добави още Тагарев. Той поясни, че ЕС трябва да може да изпълнява мисии самостоятелно на територии, на които НАТО няма интерес. Също така ЕС трябва да има възможност за самостоятелно производство на всички оръжия, които са необходими за армиите на бъдещето. Той определи тези цели като далечни, но реалистични.

Според Тагарев е съвсем нормално при една по-спокойна среда за сигурност, намаляване на рисковете и заплахите, да се намали и армията. Когато средата се промени, трябва да се промени и армията.

"Това е естествен ход на развитието на отбранителните политики, развитие на въоръжените сили и съответното им ресурсно осигуряване", смята той.

"България няма програма на Министерство на отбраната, а би трябвало, тъй като в момента всичко са само намерения, добави още Тагарев. Министерството се опитва да реши въпроса частично, което допълнително оказва затруднения. Изисква се комплексен подход и липсата му е сериозен недостатък, заяви той.   

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
И грантаджии от всякакъв калибър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
"И кой по-точно ни е убеждавал, че е твърде скъпо да поддържаме "нормална" армия? "Психо-десните. Преди да ни вкарат в НАТО. И след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
И кой по-точно ни е убеждавал, че е твърде скъпо да поддържаме "нормална" армия? Сериозно, искам да науча имена. Защото аз подобно нещо не съм чувал, даже напротив, САЩ и други натовски държави отдавна ни критикуват, че отделяме твърде малко пари за армията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Какво да се очаква от един евро-федер***аст - вяра в общата европейска армия и в това как НАТО щяло дани защитава.. Този феномен много лесно се разпознава в едни престъпни лЕво-лЕберални кръгове, които ни убеждават, че било много скъпо да поддържаме сегашната армия при положение, че това е най-малката армия, която сме имали в цялата история от 1878 насам. Как много по-бедна България е могла да има нормална армия в миналото?? И защ о решението за този проблем е винаги едно - обща европейска армия командвана от Берлин или неовермахт. НЕ, НЕ, НЕ благодарим... Явно европеизЪма е одрал кожата на фашизЪма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Експерт? ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Експерт: Отбраната остава мисия на НАТО Отбрана!?!?!?!?!?Оооо, да, тук не не бивша Югославия. Ще мине номера! Наивници вярващи в светлото бъдеще много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още