IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към АЕЦ "Белене" включва и въпроса за държавните гаранции

Четири компании проявяват интерес към проекта, стана ясно на форум във Варна

17:23 | 06.06.18 г. 5
<p>
	Край Варна се провежда ежегодната конференция &bdquo;Българската атомна енергетика &ndash; национална, регионална и световна енергийна сигурност&ldquo;, организирана от Българския атомен форум (БУЛАТОМ). <em>Снимка: БТА</em></p>

Край Варна се провежда ежегодната конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, организирана от Българския атомен форум (БУЛАТОМ). Снимка: БТА

Четири компании проявяват инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", коментира днес заместник-председателят на парламентарната комисията по енергетика Валентин Николов, който участва в Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност", която започна край Варна.

Според него, след като четири компании проявяват интерес, то за проекта ще има конкуренция, предаде БТА. Той припомни, че днес в комисия в парламента ще се гледа предложението, с което се дава мандат на правителството да направи нужното за отмяна на своето решение от март 2012 година, с което се прекратява проектът. Утре тази точка ще е първа в заседанието на парламента, каза той. 

Николов коментира, че с една от точките се дава мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да преговаря с потенциални инвеститори и да подготви търг, с който да бъдат намерен потенциален инвеститор.

Сега съотношението на силите в НС е уникално, защото всички в момента най-малкото не са против проекта, може да не са "за", но най-малкото не са против, обясни той.

Николов каза, че е възможен и вариантът реакторите за проекта "Белене" да бъдат разположени на площадката на АЕЦ "Козлодуй". По думите му дори има постъпки за лицензирането на площадката на атомната ни централа от Агенцията за ядрено регулиране, така че и това също е вариант.

Китайската държавна ядрена корпорация смята, че трябва да получи определени гаранции от българската държава, за да участва в проекта АЕЦ "Белене", предаде БНР. На форума представителят на компанията Сие Джяджие посочи, че при всички подобни проекти се изисква някаква форма на гаранция.

В същото време той потвърди готовността за участие: "Оборудването вече е тук, има площадка, има технически проект, "Росатом" са тук, китайците идват, така че нека да го направим".

АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект, заяви изпълнителният директор на Международния център за ядрена компетентност във Виена Янко Янев, цитиран от БТА.

Той уточни, че риск-анализът е изготвен по искане на Българския атомен форум (БУЛАТОМ), като е използвана същата методика, която използва от Департамента по енергетика на САЩ при оценка на големи енергийни проекти.

Той коментира, че регулаторният риск при АЕЦ "Белене" е много нисък, финансовият риск също е сравнително нисък. Според него, най-големият риск за проекта "Белене" е политическият - невземане на решение, отлагане - това е чиста загуба на средства, на кадри и специалисти.

„Възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" е едно от решенията, които ще гарантират енергийната сигурност на страната“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на форума. Тя посочи, че пазарът в световен мащаб става все по-сложен и агресивен и страната ни трябва да има своите позиции на него.

Българската атомна енергетика е залог за национална, регионална и световна сигурност, каза вицепрезидентът, цитирана от БТА. Тя уточни, че от 2015 година насам се увеличават страните, които развиват този тип енергетика. За този период са започнали работа 26 нови реактора, посочи Йотова. Според нея днес основният въпрос е не дали да има ядрени централи, а как те да са колкото може по-сигурни.

Представители на руската корпорация „Росатом“ също участваха в конференцията, съобщи компанията.

Директорът на регионалния център „Росатом Централна Европа“ Вадим Титов отбеляза: „Повече от половин век си сътрудничим с България в областта на атомната енергетика. Като се вземе пред вид уникалният опит на „Росатом“, ще се радваме да окажем всестранна подкрепа на българските колеги в областта на развитието на атомните енергийни програми“.

Руската корпорация изтъкна, че за една година бяха пуснати два нови енергоблока с ВВЕР-1200 от поколение „три плюс“ – на Ленинградската АЕЦ и Нововоронежката АЕЦ, което позволява да се говори за серийно изграждане на енергоблокове от ново поколение.

Успешно е проведено транспортирането на уникалния плаващ енергоблок „Академик Ломоносов“ от Санкт Петербург в Мурманск за зареждане с ядрено гориво и по-нататъшното му теглене на буксир до град Певек.

В рамките на чуждестранните проекти започна строителството на АЕЦ „Аккую“ в Турция, подписани бяха договори за изграждане на първата в Египет АЕЦ „Дабаа“, проведе се церемонията по изливането на първия бетон за Трети енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия и Първи енергоблок на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш, а в Китай бе пуснат Трети енергоблок на АЕЦ „Тянван“. Продължава строителството на АЕЦ в Европа – в Унгария, Финландия и други проекти.

„Днес „Росатом“ заема първо място в света по строителството на АЕЦ в чужбина, като реализира проекти за изграждането на 33 енергоблока в 12 страни и, отчитайки пазарните особености на регионите, използва гъвкави подходи при финансирането на проектите“, отбеляза Вадим Титов.

По-рано днес в София пред Народното събрание имаше протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене". Демонстрацията бе организирана от новосформираната дясна формация "Демократична България", а поводът бе предложението за отмяна на мораториума за строежа на "Белене".

Управляващите за пореден път потвърдиха, че, ако се намери инвеститор, той ще трябва да построи централата за своя сметка и да понесе целия риск.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
birmingam
преди 5 години
Литература...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Колм даун, рицари на националния интерес и будната евроатлантическа съвес! :lol:Държавните гаранции не означават само и единствено държавно финансиране на строителството и държавно изкупуване на електроенергията! Това е все пак атомна централа - тя не може да не бъде осигурена от държавата, в която ще функционира, с надеждна инфраструктура, охрана, логистично съдействие и адекватно партньорство по време на строителството, пуска и експлоатацията - нали все пак държавата ще участва с 30% в нея? Нали нема как китайците да набутат тук още от 3 до 5 млрд. лв за завършване и пускане на централата, ако държавата ги саботира с разни административни и логистични номера?Тука май наистина по темата АЕЦ Белене се активират само индивиди с психомоторна ажитация - тук изключвам fon-ьо, щот може би е единственият бизнес и материално засегнат - допускам, че има интереси във ВЕИ бранша и го разбирам - и аз си драпам за хляба в моя сектор на интереси. Просто за държава като България, при тези климатични, природни, икономически и политически обстоятелства, ако иска да остане и се развива, единственото за момента сериозно и надеждно решение за целогодишно и денононощно електроснабдяване е АЕЦ - туй полужениету, Минке - други *** няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Едни корумпирани политици, мутри и мафиоти винаги ще дават държавни гаранции за да могат лично да се облагодетелстват.Както го направиха навремето Иван Костов и Р. Овч. (с AES) сега ще го направят ББ, Цв.Цв. заедно с Доган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
pecan
преди 5 години
Те и американските ТЕЦ ове искаха само държавна гаранция и няколко правителства им я увеличаваха . Всички партии са ЗА корупционната яма . Българският народ трябва само да мълчи и да плаща .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
fon
преди 5 години
Ясно. 4 компании прочвяват интерес към държавните ни гранции. Нали от БСП и Атака обясняваха на простия си електорат, че АЕЦ по дефиниция давали безкрайно евтин ток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още