IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: присъединяването на Русия към Г-7 засега е невъзможно

Германският канцлер обаче се застъпи за поддържането на диалог с Русия

20:59 | 06.06.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел изключи днес възможността за възстановяване на формата Г-8 на водещите индустриални държави, от който Русия беше отстранена, след като анексира Крим, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Меркел каза по време на своята първа сесия за отговаряне на въпроси на депутати в германския парламент - процедура, въведена от създадената през март управляваща коалиция - че изключването на Русия е било неизбежно. По думите й засега е невъзможно Русия да се присъедини отново към Г-7. 

Новата процедура беше договорена от управляващата коалиция и предвижда Меркел да отговаря на депутатски въпроси три пъти в годината. Досега в Германия нямаше практика ръководителят на германското правителство да взаимодейства пряко с парламентаристите на подобни сесии, отбелязва АП.

Канцлерът беше попитана от депутат от партия "Алтернатива за Германия" дали изключването на Русия от Г-8 е било правилно и дали е добре да се възстанови този формат.

Тя отбеляза, че страните, които влизат в Г-7, се придържат към общи ценности, включително спазването на международното право. Според нея анексирането на Крим от Русия е било "крещящо нарушение" на международното право.

Меркел обаче се застъпи за поддържане на диалог с Русия, включително от гледна точка на съществуващите разногласия.

"Има постоянни контакти, има контакти във формата Г-20. Трябва да разговаряме помежду си и ние правим това", каза Меркел.

Германският канцлер заяви, че очаква "трудни обсъждания" на срещата на върха на Г-7 в Канада по-късно тази седмица.

Меркел обеща да положи усилия, за да гарантира, че комюникето от форума няма да падне под договореностите от лидерските срещи на Г-7 и Г-20 миналата година.

Тя отбеляза, че междувременно САЩ са се изтеглили от Парижкото споразумение за климата и иранската ядрена сделка, а също така налагат мита върху вноса на алуминий и стомана от свои съюзници. По думите й това свидетелства за "сериозни проблеми с многостранните споразумения".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
М'а той дядя Вова не се натиска изобщо за Г-7.Каза, че от Г-20 има много повече смисъл. Че то народ, икономика и пари са там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
кой тва, *** от Масква или Чайниците ?! щот на последните не им треат никви G-та те и без тва са колко сички зети заедно по секви параметри ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 18
redcretin
преди 5 години
По-скоро с Долна Волта хахахаха, и без това вече ги сравняваха с тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
те ше си напраат Г3 с китайците и Иран без тва решават сами кво требе да става и кво не ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Те па *** се скъсаха да драпат за G7 - напрао се отказаха от Крим, та да им сипят по една чорба и да ги потупат по рамото онези, дет се събират да обсъдят как да управляват борчовете си така, че да не настане глобална Хирошима.... САЩ с 20 трлн, Канада, Италия,Франция, Германия, Великобритания и Япония - с още толкова... А Китай, Индия, Русия и другите от Азия в ШОС другата седмица ще решават в присъствието на Индия и Пакистан как ще форматират останалите 3 млрд. от населението на работещия свят... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още