IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Над 50% от българите не планират да почиват това лято

Средно заделените пари за лятна ваканция са 1557 лв.

14:13 | 08.06.18 г. 6
<p>
	Варненци и гости на града търсят прохлада в морската вода, 8 юни 2018 г. <em>Снимка: БТА</em></p>

Варненци и гости на града търсят прохлада в морската вода, 8 юни 2018 г. Снимка: БТА

Повечето българи (54%) твърдят, че не планират да почиват това лято, 44% казват, че планират. Останалите твърдят, че още не знаят. Това показват данните на „Галъп интернешънъл“, свързани с настроенията около лятната почивка.

Средният брой дни планирана почивка е 10. Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка. Средните подготвени пари за лятна почивка пък са 1557 лв. 

В България на море мислят, че ще могат да отидат 55% от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36% от онези, които планират почивка. 26% от възнамеряващите да почиват пък казват „планина в България“. Останалите споменават други форми на туризъм. 

Според проучването на „Галъп интернешънъл“ по ред причини предпочитано за лятна ваканция остава Черно море. В отговорите „на море в чужбина” вероятно пък се визира най-вече Бяло море.

По повод текущата дискусия относно преместваеми обекти, мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите. 19% пък я приемат. Останалите се колебаят. Българите не харесват идеите за каквито и да било резки промени при започнал туристически сезон – пример за това са прословутите преместваеми обекти, посочват социолозите.

Данните са от изследователската програма на „Галъп интернешънъл“ съвместно с Борда по туризъм. Вълните на изследване са между 13 - 17 април и 1 – 5 юни с по 1000 респонденти. Максимално стандартно отклонение е ± 3.1 при 50% дялове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 5 години
Трябва да се определи какво се има в предвид почивка в случая.Имам чувството, че в изследването се гледа кой ще ходи на курорт със смяна на обстановката?За много хора почивката е зяпане на ТВ или ровене в нет-а без началник на главата, както и 'чоплене' на ранчото, посещение на любимата кръчма и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Средно за четири години трябва да сме приключили с големите руски проекти, че и избори ще има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Нали имаме петилетка да преизрълняваме. АЕЦ за 7 години, хъб за три, а сега и газопровода Турско-южен поток за две :)Затова бачкане до откат, че те тия 3-4% процента растеж на БВП-то няма как да станат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Iblis
преди 5 години
Ти к'ъв болен *** си , бе ???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 15
ert
преди 5 години
Добре е че все по-малко хора планират да почиват това лято, за да може да се работи повече и да се развива съответно. За да вървим по пътя на прехода и реформите трябва работа, а не почивка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още