IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят ли трусове в управляващата коалиция?

За момента социолози не очакват промени в правителството

16:05 | 10.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Искрите между коалиционните партньори през последната седмица и по-рано са противопоставяне на бизнес интереси. Не виждам никакво идеологичо противопоставяне или за определени политики. Това каза пред БНР социологът Геновева Петрова от „Алфа рисърч“.

Тя отбеляза, че подобни противопоставяния сме виждали и преди България официално да поеме европредседателството. Всички знаят много добре, че ГЕРБ и „Обединените патриоти“ идеологически са много различни и е нормално да имат различни позиции по някои въпроси.

Към момента нямаме причини да смятаме, че наближават промени в правителството, категорична е Петрова.

Коалицията е здрава, макар че сега, след като приключи европейското председателство и можем да насочим цялото внимание към вътрешнополитическите дела, ще можем да получим по-добра идея доколко е здрава, каза социологът Марчела Абрашева от ТНС.

Тя коментира, че широка коалиция БСП-ГЕРБ не се приближава заради консенсуса по големите инвестиционни проекти с публични средства.

Геновева Петрова изтъкна, че бъдещото развитие на казуса „Белене“ предизвиква интерес.

„Всички знаем, че БСП от години еднозначно и последователно държи позицията, че проектът трябва да бъде реализиран, при това - с активното участие на държавата. Това е позиция, от която от БСП никога не са се отмествали. Интересният момент е в поведението на ГЕРБ“.

„Ако досега дебатът се водеше „за“ или „против“ „Белене“, вече ще се говори как – със или без държавни гаранции. Моето лично убеждение е, че така или иначе няма да се стигне до неговото реализиране. Но ГЕРБ много рискува в момента с този ход да загуби съществена част от своите избиратели. По една или друга причина голяма част от хората, които са срещу реализацията на проекта въобще, гласуваха за ГЕРБ“.

Европредседателството не може да бъде основание да смятаме, че ще решим всякакви други въпроси, припомни Абрашева. Заявената цел, "че ще бъдат поставен някакви въпроси на масата" е изпълнена.

От 1 януари досега протестите, които не са били организирани от политически партии, са 49. Малка част от тях обаче са получили по-силен обществен отзвук, коментира Петрова.

Според нея мнозинството от хората в страната, от които реално зависи подкрепата за управляващите, подкрепят правителството.

„Все още бихме могли да кажем, че това е един добър аванс за премиер, на когато му предстои да започне да решава вътрешнополитически въпроси. Той може да продължи да бъде активен външнополитически дори и след приключването на председателството. За момента все още нямаме основание да смятаме, че той няма достатъчно социална подкрепа, за да върши работата си във вътрешнополитически план“, каза социологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
След като не се очакват промени в правителството, значи заглавието е манипулативно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Lucifer
преди 5 години
Значи ли че искаш пак Орешарски, Станишев и то пак с Доган????....внимавай какво си пожелаваш щото има голяма вероятност да се сбъдне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Дано това да е последното управление в което да са фактори Борисов, Цветанов и Доган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още