IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абу Даби и Катар са в топ пет на глобалните инвеститори в имоти

Суверенните фондове от Близкия изток се стремят към диверсификация с инвестиции в активи, различни от петрола

17:02 | 11.06.18 г.
<p>
	Изглед към небостъргача The Shard и Tower Bridge в Лондон.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед към небостъргача The Shard и Tower Bridge в Лондон. Снимка: Архив Ройтерс

Суверенният инвестиционен фонд на Абу Даби (Abu Dhabi Investment Authority) и Катарският инвестиционен фонд (QIA) са в топ пет на най-големите инвеститори в имоти в света. Това е знак, че суверенните фондове от Близкия изток развиват портфолиото си от алтернативни инвестиции, предава Ройтерс.

Суверенните фондове от Близкия изток диверсифицират икономиката си, като инвестират в редица активи, които не са свързани с петрола. Суверенният инвестиционен фонд на Абу Даби, който е един от най-богатите суверенни фондове в света, управлява имотни активи на стойност 62,1 млрд. долара. Това го превръща във водещ инвеститор в имоти в света, отбелязва IndoSuez Wealth Management, дъщерна компания на Credit Agricole. Това съставлява 7,5% от общите активи под негово управление.

QIA е инвестирала 35 млрд. долара в недвижими имоти, което я поставя на пето място след холандската компания APG Asset Management с 48 млрд. долара, германската Allianz с 41 млрд. долара и френската AXA с 40 млрд. долара.
„Институционалните инвеститори в имоти не само станаха по-глобални по произход, но и инвестират по-глобално“, отбелязва IndoSuez Wealth Management, като се позовава на данни на IPE Real Assets.

„Институционалните инвеститори разширяват портфолиото си към алтернативни инвестиции, включително в недвижими имоти“, съобщава компанията и допълва, че имотните активи са помогнали за осигуряването на стабилни и диверсифицирани приходи на институционалните инвеститори и са им осигурили добра доходност на фона на среда с ниски лихви.

Сред някои от имотните проекти на Суверенния инвестиционен фонд на Абу Даби са луксозният жилищен комплекс Waterline Square на стойност над 2 млрд. долара на брега на река Хъдсън в Ню Йорк, сделката за 200 млн. евро със строителната компания Bouygues Batiment lle-de-France за изграждането на 38-етажна офис кула в Париж и Mall of Switzerland, който отвори врати миналия ноември.

Инвестициите в имоти на QIA включват дял в Empire State Realty Trust, собственик на Empire State Building,  и небостъргачите в Лондон The Shard и Canary Wharf.

IPE Real Estate отбелязва появата на нови играчи в топ 100 на инвеститорите в имоти, главно от Близкия изток, Сингапур, Южна Корея и Китай.

Повечето инвеститори (59%) очакват да инвестират същите капитали в недвижими имоти в идните 12 месеца като в последната една година. Само 15% очакват да намалят активността си.

Инвеститорите предпочитат европейски пазари, следвани от Северна Америка. Индустриалните и логистични пазари също попадат в топ пет преди жилищните сгради и офисите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още