IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовата борса улеснява търговията на граждани на 13 юни

Индивидуалните инвеститори ще могат да търгуват акции на БФБ без такси и комисионни към борсата, Централния депозитар и участващ в инициативата инвестиционен посредник

15:22 | 11.06.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фондовата борса улеснява търговията на граждани на 13 юни

На 13 юни Българска фондова борса и Централен депозитар за четвърта поредна година организират инициативата "Ден за акции", съобщи БФБ-София.

Целта е да се подобри инвестиционната култура на хората, да се увеличи знанието им за капиталовите инструменти и капиталовия пазар, да разберат какво представляват акциите като инвестиция.

Инициативата се провежда в партньорство с инвестиционни посредници.

На този ден всички индивидуални инвеститори (физически лица) ще могат да търгуват акции на основния пазар на Фондовата борса без такси и комисионни към борсата, Централния депозитар и участващ в инициативата инвестиционен посредник, информираха от ЕЛАНА Трейдинг.

Облекчението важи при до 15 въведени и изпълнени на поръчки на физическо лице с обем не повече от 2000 лв. на единична изпълнена поръчка.

Това означава, че на 13 юни всеки инвеститор може да направи сделки общо за 30 хил. лв. без никакви разходи. 

Очакванията на БФБ-София са и тази година в „Деня за акции“ сделките да се увеличат 3-4 пъти повече от средните.

През 2017 г. безплатният ден на българската борса генерира за поредна година голяма активност и привлече нови инвеститори, които структурираха инвестиционни портфейли основно от акции на SOFIX. 

Дивидентите и доброто представяне на SOFIX привличат свободните пари

За 2017 г. основният индекс на БФБ нарасна с 15%, а средногодишното му представяне за последните пет години е 14%.

Разпределението на годишни дивиденти, които държат средногодишна стойност от близо 4% за последните години продължава да бъде решаващ фактор в привличане на инвестиции в български акции.

От 2018 г. някои компании вече гласуваха на своите акционерни събрания, че ще се възползват от законовата възможност да разпределят дивиденти два пъти в годината, което ще увеличи ликвидността за участниците на българския фондов пазар, посочват от Елана Трейдинг.

                                     Как се представят акциите в последните пет години

Източник: Eлана Трейдинг

Какво представлява да си акционер в компания?

Притежанието дори на една акция прави акционерът съсобственик в компанията, защото той има някакъв дял от капитала ѝ.

Акционерите имат право да гласуват в общо събрание и да получават дивиденти, когато компанията реши да разпределя печалба. Притежанието на акции не задължава акционера с дълговете на компанията. Единствената загуба за инвеститора в краен случай може да бъде сумата, вложена като инвестиция в покупката на акциите. 

            Сравнение дивиденти на български акции и лихви по депозити в последните пет години

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Айде сега. Викаш криптото обрало парите, а не това, че на БФБ са листнати 100-ина компании, коя от коя по привлекателна за инвестиции :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Закъсняха както винаги.Криптото обра и хората и парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Реклама на БФБ, където като влезе някой с 10 хил. лв. и пишат по вестници и сайтове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 5 години
Може ли допълнителна информация - как се движи разпределението на печалбата чрез дивиденти, особено спрямо предишни периоди и как точно това привлича свободните пари ? Защото аз съм на мнение, че дивидентите са последното нещо, което се раздава от компаниите на БФБ. Справка - чутовните дивиденти от едно от последните "успешни" (за кого) ипо-та, в размер на 1 ст. и 0 ст. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
red6
преди 5 години
Иначе по темата - всички са се юрнали да наливат пари във фирми на черепи, паши, домуси, ти-***-джии, гинки, калинки, ветковци, диневци, пеевци, миневци и всякакви едри "капиталисти". Като добавим и колко добре са урегулирани нещата и колко добре работи надзора - направо тръгнахме с куфарите пари, ала ка-те-бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Ще можем спокойно да търгуваме граждани? Супер, винаги съм си мечтал за нова форма на робовладелство... Алооооооу, Инвесторе - редактори имате ли? Втора статия за деня с брутална грешка във заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още