IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед най-вероятно ще вдигне лихвите без да отчете търговските спорове

Положителните икономически данни се очаква да вземат превес в решението на щатската централна банка

12:51 | 12.06.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв ще повиши най-вероятно основната си лихва отново тази година без да отчита неразбирателството в търговията между САЩ и западните им партньори, информира CNBC, цитиран от БТА.

Пазарните играчи следят реториката около търговията между САЩ и останалите шест водещи световни икономики след срещата на върха на Г-7 в Канада този уикенд. Напускайки по-рано срещата, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се оттегля от общата заключителна декларация на групата, загърбвайки един както изглежда крехък консенсус в търговията между Вашингтон и водещите им съюзници. 

Напрежението в търговията обаче вероятно ще бъде пренебрегнато от Фед за сметка на положителните икономически данни от САЩ, според Джим О'Съливън, главен икономист за САЩ в High Frequency Economics.

Нарастването на броя на наетите хора през май помогна за понижаването на равнището на безработица до нивата, отчетени преди почти 50 години, точно преди периода на високата инфлация и икономическите проблеми, които много американци все още си спомнят, допълва Франс прес.

Дори преди обявяването на по-добрите от очакваното данни за разкриването на 223 000 нови работни места миналия месец, Фед, който определя лихвените равнища, даде сигнал, че е готов да действа.

Най-новите данни показват, че броят на свободните работни места надхвърля броя на търсещите работа за първи път от 2000 година. В условията на такъв трудов пазар работодателите ще трябва да повишат заплащането, за да предотвратят изтичането на кадри към други компании, да назначават пенсионери или да наемат направо от училищните скамейки.

Централните банкери винаги са внимателни, когато става дума за ниско равнище на безработица, тъй като това ще доведе до по-високи заплати и следователно до повишаване на цените.

Равнището на безработица от 3,5 процента през декември 1969 година бе последвано от тъмен период, включващ "голямата" инфлация на 70-те години, когато цените в САЩ достигнаха най-високото си равнище за 20-ти век.

Повишаващите се цени на петрола, данъчните понижения през декември, отслабналия американски долар и равномерния световен икономически растеж, да не споменаваме и назряващата търговска война между САЩ и най-големите търговски партньори на Вашингтон - всичко това подсказва, че натискът върху цените скоро може да се повиши.

Вдигането на водещите лихви изглежда сигурно на заседанието тази седмица, а пазарите на фючърси залагат и на трето повишение през септември.

През март Фед повиши лихвите си с четвърт процентен пункт до диапазона 1,50-1,75 процента и преразгледа към повишение прогнозата си за икономиката през 2018 и 2019 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Инфлацията в април достигна почти 2,5% на годишна база. Така че е време Фед да вдигне лихвите и да натисне малко надолу, че както знаем децата нямат спирачки.http://***.inflation.eu/inflation-rates/united-states/historic-inflation/cpi-inflation-united-states-2018.aspx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
osoitza
преди 5 години
един сигурен индикатор че цикъла се завърта в обратна посока. Да , може би бавно, много бавно но уверено ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още