IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова предлага националните курорти да бъдат изключени от закона за шума

Ако в даден курорт има възможност да се развиват няколко вида туризъм, да може да се обособят различни зони, предлага министърът

15:00 | 12.06.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министерството на туризма (МТ) предлага националните курорти да бъдат изключени от Закона за защита от шума в околната среда и да се регулират в отделна наредба. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на петата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Идеята е Консултативният съвет по въпросите на туризма да определи, при наличие на обществен интерес, дали даден национален курорт да се раздели на зони за забавление и за семеен отдих. 

Според министъра така ще бъде намерен баланс и ще се отговори на интересите на туристите, които няма да имат грешни очаквания от избора си за почивка. Ангелкова уточни, че това са предложения за промени в Закона за туризма, които ще рефлектират и в закона за шума, който вече е в парламентарната икономическа комисия.

Предвижда се, ако на територията на даден курорт има възможност да се развиват няколко вида туризъм - семеен, парти, СПА - да може да се обособят различни зони на територията на курорта, където това да се случва.

По думите на Ангелкова така, когато се прави избор за почивка, всеки ще е наясно какво го очаква. “Като знае, че отива някъде, където е парти зона, очевидно няма да спи, а където е място за семеен отдих, а се превишават нормите за шум, нарушителят ще бъде санкциониран”, обясни тя.

Специален софтуер за електронно подаване на документи за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене ще улеснява бизнеса. Целта е максимално да се електронизират услугите на министерството и да отпадне необходимостта от хартиен носител, поясни министърът.

Очаква се до края на годината да влязат в сила и промените в Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, с които също се облекчава работата на бизнеса с отпадането на изискването за 19 документа в отделните режими.

Ангелкова се надява през следващия летен сезон да може да се въведе пилотно системата ЕСТИ, с която се свързват регистрите на местата за наставяне с тези на НАП и МВР по защитени канали и която буксува заради непрестанни обжалвания пред КЗК.

По отношение на летния сезон Ангелкова каза, че очаква ръст от 5-6% в броя на българските туристи по Черноморието спрямо миналата година. По думите й около 44% от българите планират това лято да почиват, като между 1,6 и 1,9 млн. ще изберат почивка на българското Черноморие.

Според министъра добре вървят туристически записвания за лятото от Германия, Полша, Чехия, Израел, Великобритания. За летния сезон ръстът на чуждите туристи се предвижда да е 5-7% и толкова се очаква да бъде и общият растеж за годината.

Като ръст на туристите се очаква отново лидер да бъде германският пазар, където за последните две години има ръст от около 46%. Ръстовете от чешкия пазар са 15-20%, за Полша – 47%, Израел – 22%, а Великобритания – 24%.

Това означава, че България е с много добро позициониране на всички пазари в топ 15 като туристическа дестинация, обобщи Ангелкова. По дуумите й предпочитанията на туристите това лято са към почивки в хотели с 4 и 5 звезди, които за юни и септември вече са пълни на 90 процента, а за юли и август са изцяло заети. Това практически блокира продаването на туристическия ни продукт по отношение на хотелите с 4 и 5 звезди заради недостига на такава база, което изисква допълнителни инвестиции за повишаването на категорията й, коментира Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Хазартните оператори плащат данък и той не е нисък, при това данъкът е върху оборота---не баш... циритай ми закона, ако обичаш :) колко му е ДДС-то на хазарта ?Данъка върху обората при кой вид хазарт е? и после искам да те попитам от тоя вид хазарт колко има в България и колко се движи от държави като Малта и Гибралтар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Хазартните оператори плащат данък и той не е нисък, при това данъкът е върху оборота, а не върху печалбата, което значи, че на практика го плащат потребителите. В случая говорех не за данъка, а за облекчаване на лицензионния режим. Под легaлизaция на наркотиците имах предвид всички, включително хероина. Да се продават с лиценз подобен на този за цигарите и алкохола. Не бих възразил срещу малко по-ниски акцизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
колко по либерален закон за хазарта искаш ? нито плащат данъци, а във всеки квартал по 5 игрални зали ... може би да почнем да продаваме билетите за *** по аптеките и болниците ? кво разбираш подлегализация на наркотиците, да легализираме херото и шмъркането ли ... не е добра идея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Всеки го знае, но никой не смее да го каже. По-либерален закон за хазарта, легaлизaция на пpocтитуцията, легaлизaция на наркотиците. След това може да спрат да ни се мъкнат само "All Inclusive" туристи, а и курортите да заработят целогодишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Аз предлагам да изключим със закон Ангелкова за да не заема никаква държавна служба повече. Проста герберска кр*ва.Шумът извън определени норми няма нищо общо с туризма или почивката. Даже е доказано вреден за слуховата и нервната система на всички хора. Тези регулации са създадени за да предпазват и клиентите и работещите в такива заведения.Тая на снимката лобира за чужди бизнес интереси и въобще не й пука за хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Министърката явно харесва бардаци, щом ги назовава с евфемизма "парти"!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Уникална идея, но да не спира до там ... нека има зона за шмъркане и защо не зона за стрелба по мутри ! Така който е за море ще се къпе, който е за пиьенье и шмъркане ше шмърка, който е за стреляне ... е знаете си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
"около 44% от българите планират това лято да почиват, като между 1,6 и 1,9 млн. ще изберат почивка на..." защо в едно изречение за едно нещо се използват различни мерни системи. Ако някой реши да намери броя на българите почеващи в чужбина от информацията в това изречение как предлагате да подходи ? За да видим дали това което казвам е по практично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още