IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на икономиката подкрепя цените на имотите в Гърция

Те са намалели само с 0,2% на годишна основа през първото тримесечие, сочат данни на Гръцката централна банка

12:03 | 13.06.18 г.
<p>
	Изглед към Атина.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към Атина. Снимка: Ройтерс

Продължителният спад на жилищния пазар в Гърция се е забавил значително през първото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Гръцката централна банка, което засилва надеждите, че цените започват да реагират на възстановяването на икономиката, съобщава Ройтерс.

Имотите съставляват голям дял от богатството на домакинствата в Гърция, която има едно от най-високите равнища на собственост на жилища в Европа – 80% спрямо средно равнище от 70% в ЕС, според данни на Европейската федерация за ипотечно кредитиране.

Цените на апартаментите са намалели с 0,2% на годишна база през първите три месеца на 2018 г., показват данните на Гръцката централна банка. Това е значително забавяне на спада спрямо понижението от 1,9% през първото тримесечие на миналата година.

През цялата 2017 г. цените са спаднали с 1% на годишна основа, сочат данните. Така кумулативният спад от 2008 г. насам, когато започна продължителната рецесия в страната, достига 42%.

Пазарът беше засегнат от наложените имотни данъци за запълване на бюджетните дефицити, затегнатия кредитен пазар и равнището на безработицата, което все още е над 20% и е най-високото сред 19-те страни от еврозоната.

Освен че намаляват богатството на домакинствата, спадащите цени на имотите засягат и стойността на обезпечението на дължимите ипотечни кредити на банките.

Понижаването на цените постепенно се забавяше от 10,8% през 2013 г. до 2,4% през 2016 г. и 1% миналата година, като икономистите очакват скоро цените да спрат да намаляват.

„Данните потвърждават тенденцията за стабилизиране на имотния пазар. Очакваме тенденцията да продължи, тъй като ускоряването на растежа ще тласне цените на положителна територия в идните тримесечия“, казва Никос Магинас, икономист от Гръцката централна банка.

Перспективите пред гръцката икономика се подобриха, след като страната прие условията на третата спасителна програма на стойност 86 млрд. евро (107,3 млрд. долара) преди три години.

Икономиката на страната постигна ръст за пето поредно тримесечие в периода от януари до март тази година, като той беше по-висок в сравнение с предходното тримесечие, подкрепен от по-силния износ, припомня Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още